Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Bezglutenowe naleśniki na słodko i na tortille

Bezglutenowe naleśniki na słodko i na tortille





Beglutenowcy moi kochani! Którym już brakuje pomysłów lub którzy tęsknicie za smakiem tradycyjnych dań-z tymi naleśnikami możecie zapomnieć o wyrzeczeniach i urozmaicić swoją dietę. Są pyszne, miękkie i elastyczne, a jednak bezglutenowe i bezmleczne. Uwielbiam takie połączenia:)
Nadają się na  śniadaniowe naleśniki lub lunchowe tortille. A robiąc je z tego samego ciasta oszczędzamy czas. Dla mnie to wspaniałe rozwiązanie przy dwójce dzieci i ciągłym zabieganiu.
Zrobione z mąki migdałowej, ryżowej i skrobi z tapioki.  Bardzo łatwo się je robi, zawsze wychodzą i nie przywierają do patelni. Było to duże wyzwanie. Największy problem był z konsystencją i kruchością ciasta bezglutenowego. Robiąc je kilka razy w tygodniu próbowałam i próbowałam, aż wreszcie! Opracowałam idealną recepturę. Te naleśniki smakują mężowi bardziej niż glutenowe, a dzieci zjadają je bez pytania i proszą o więcej. Mój dwuletni niejadek, Zosia, która nigdy nie prosi o jedzenie podchodzi do mnie i mówi: "Mama..chce naleśniczka." To dla mnie potwierdzenie, że muszą być wyjątkowe.

W końcu udało mi się zrobić zdjęcia, zanim wszystkie zniknęły. Przygotujcie od razu podwójną porcję ;)

Składniki:
  • tortille-1 i 1/4 szklanki mleka migdałowego waniliowego 
  • naleśniki 1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka tapioki
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej-może też być kukurydziana lub gryczana bez glutenu, jeśli lubicie te smaki.

Przygotowanie:


  • Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy jeszcze kilka łyżek mleka lub wody. 
  • Nalewać na dobrze rozgrzaną patelnię nieprzywierającą lub spryskaną odrobiną oleju (przy kolejnych naleśnikach nie robimy tego). Smażymy z obu stron. Jeśli smażymy naleśniki na tortille dobrze jest nalać trochę więcej masy, przez co tortille będą grubsze.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!



SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.