Pasta hummus najpopularniejsza wśród wegetarian i wegan jako żródło białka i wapnia. Podstawą pasty hummus jest ugotowana ciecierzyca, czosnek, cytryna i tahini - pasta z prażonego sezamu., kumin mielony, sól, oliwa. Ja zaostrzyłam nieco smak pieprzem cayenne. Można też pokusić się o dodanie grillowanej słodkiej papryki. Mój ulubiony przepis na hummus to właśnie ten. Smaruje nim pieczywo, burgery, tortille, surowe warzywa, dadaje do głównych dań. Jedyną trudnością może okazać się ugrillowanie papryki, ale na nią też jest sposób.
Składniki:
- 2 duże czerwone papryki
- 400g ugotowanej ciecierzycy np. z kartonu lub puszki
- 2 łyżki tahini
- sok z 1/2 lub 1 cytryny (jak lubicie)
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki kuminu rzymskiego
- sól do smaku
- szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- woda-w razie potrzeby
Przygotowanie:
- Papryki przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, aż zaczną się przypiekać i skórka mocno się pomarszczy. Wyciągnij z piekarnika, przełóż do foliowej torebki lub zamiń w folię aluminiową i odstaw na 15 minut, po tym czasie skórka daje się łatwo ściągnąć.
- Wszystkie składniki razem z obranymi paprykami zblenduj na gładką masę, stopniowo dodając soku z cytryny. W razie potrzeby dodaj wody.
0 komentarze :
Prześlij komentarz