Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Prosty hummus z grillowaną papryką

Prosty hummus z grillowaną papryką



Pasta hummus najpopularniejsza wśród wegetarian i wegan jako żródło białka i wapnia. Podstawą pasty hummus jest ugotowana ciecierzyca, czosnek, cytryna i tahini - pasta z prażonego sezamu., kumin mielony, sól, oliwa.  Ja zaostrzyłam nieco smak pieprzem cayenne. Można też pokusić się o dodanie grillowanej słodkiej papryki. Mój ulubiony przepis na hummus to właśnie ten. Smaruje nim pieczywo, burgery, tortille, surowe warzywa, dadaje do głównych dań. Jedyną trudnością może okazać się ugrillowanie papryki, ale na nią też jest sposób.

Składniki:
  • 2 duże czerwone papryki
  • 400g ugotowanej ciecierzycy np. z kartonu lub puszki
  • 2 łyżki tahini
  • sok z 1/2 lub 1 cytryny (jak lubicie)
  • duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki kuminu rzymskiego
  • sól do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • woda-w razie potrzeby

Przygotowanie:
 
  • Papryki przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, aż zaczną się przypiekać i skórka mocno się pomarszczy. Wyciągnij z piekarnika, przełóż do foliowej torebki lub zamiń w folię aluminiową i odstaw na 15 minut, po tym czasie skórka daje się łatwo ściągnąć.
  • Wszystkie składniki razem z obranymi paprykami zblenduj na gładką masę, stopniowo dodając soku z cytryny. W razie potrzeby dodaj wody.
Gotowe!




SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.