Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Pulpeciki wołowe w sosie, które polubią także twoje dzieci

Pulpeciki wołowe w sosie, które polubią także twoje dzieci






Są takie dania, które smakują wszystkim mięsożercom:) to właśnie jedno z nich. Często robię je dla gości, są małe, podzielne i każdy dokłada sobie ile chce:) kochają je wszystkie dzieci! Pamiętacie pulpeciki z Ikea? Te są o niebo lepsze! Idealne rozwiązanie, gdy planujecie obiad na dwa dni, pyszny i prosty przepis. 
Do pulpecików pasują wszelkie sałatki i dodatki - zarówno ziemniaki jak i kasza- polecam gryczaną (naturalnie nie zawiera glutenu, jednak jeśli ktoś choruje na celiakie warto wybrać tę oznaczoną przekreślonym kłosem). Jeśli wolicie pulpeciki w sosie, nic prostszego! Stałym sposobem na ułatwienie sobie gotowania i zaoszczędzenia sporo czasu może okazać się mrożenie bulionu warzywnego w porcjach po np. 500ml. Wtedy łatwo po niego sięgnąć (tak samo łatwo jak po kostkę rosołową, ale po co się truć ;)) i wykorzystać do wielu przepisów, szczególnie na sosy. Tak...sosy są bardzo wdzięczne za bulion 😁❤

Składniki: 6-8 porcji

  • 750g mięsa wołowego 
  • 2 czubate łyżki cebuli w proszku
  • 1-2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 3 łyżki mąki migdałowej/kokosowej lub płatków jaglanych lub ryżowych lub bułki tartej bezglutenowej
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
  • Wszstkie składniki mieszamy w misce i wyrabiamy najlepiej ręką. Możesz pozwolić mięsu „przejść” przyprawami pozostawiając je na 1 godzinę w lodówce. Lepimy pulpeciki wielkości śliwki.
  • Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy pulpeciki z obu stron. Odkładamy do naczynia żaroodpornego.
Jeśli nie chcesz smażyć, możesz je również upiec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po około 12 minutach pieczenia dobrze jest je odwrócić na drugą stronę i zalać sosem.

Składniki na sos:

  • 500 ml bulionu wołowego lub warzywnego 
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 4 borowiki suszone
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka ketchupu
  • łyżka skrobi (z tapioki, ziemniaczanej lub kukurydzianej)
  • sól do smaku
  • świeża natka pietruszki 

Przygotowanie:

  • Na patelni po pulpecikach przygotowujemy sos.
  • Patelnię rozgrzewamy z kapką oleju i szklimy na niej posiekaną cebulę. 
  • Dolewamy 500ml bulionu wołowego lub warzywnego. Dodajemy 3 ziela angielskie i dwa liście laurowe, 4 suszone borowiki, łyżkę sosu sojowego ciemnego oraz łyżkę ketchupu. Do połowy szklanki zimnego bulionu lub wody dodajemy łyżkę skrobi, mieszamy i wlewamy całość na wrzątek, doprawiamy solą do smaku. Całość wylej na pulpety i duś pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180st.C, przez około 40 min. Na koniec dobrze jest posypać świeżą natką pietruszki, gotowe! :)

SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.