Są
takie dania, które smakują wszystkim mięsożercom:) to właśnie jedno z
nich. Często robię je dla gości, są małe, podzielne i każdy dokłada
sobie ile chce:) kochają je wszystkie dzieci! Pamiętacie pulpeciki z Ikea? Te są o niebo lepsze! Idealne rozwiązanie, gdy planujecie obiad na dwa
dni, pyszny i prosty przepis.
Do
pulpecików pasują wszelkie sałatki i dodatki - zarówno ziemniaki jak i
kasza- polecam gryczaną (naturalnie nie zawiera glutenu, jednak jeśli ktoś
choruje na celiakie warto wybrać tę oznaczoną przekreślonym kłosem).
Jeśli wolicie pulpeciki w sosie, nic prostszego! Stałym sposobem na
ułatwienie sobie gotowania i zaoszczędzenia sporo czasu może okazać się
mrożenie bulionu warzywnego w porcjach po np. 500ml. Wtedy łatwo po niego sięgnąć
(tak samo łatwo jak po kostkę rosołową, ale po co się truć ;)) i
wykorzystać do wielu przepisów, szczególnie na sosy. Tak...sosy są
bardzo wdzięczne za bulion 
️
Składniki: 6-8 porcji
- 750g mięsa wołowego
- 2 czubate łyżki cebuli w proszku
- 1-2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu
- 3 łyżki musztardy dijon
- 3 łyżki mąki migdałowej/kokosowej lub płatków jaglanych lub ryżowych lub bułki tartej bezglutenowej
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Wszstkie składniki mieszamy w misce i wyrabiamy najlepiej ręką. Możesz pozwolić mięsu „przejść”
przyprawami pozostawiając je na 1 godzinę w lodówce. Lepimy pulpeciki wielkości śliwki.
- Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy pulpeciki z obu stron. Odkładamy do naczynia żaroodpornego.
Jeśli
nie chcesz smażyć, możesz je również upiec w temperaturze 180 stopni
przez około 30 minut. Po około 12 minutach pieczenia dobrze jest je odwrócić na drugą stronę i zalać sosem.
Składniki na sos:
- 500 ml bulionu wołowego lub warzywnego
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 4 borowiki suszone
- łyżka sosu sojowego
- łyżka ketchupu
- łyżka skrobi (z tapioki, ziemniaczanej lub kukurydzianej)
- sól do smaku
- świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
- Na patelni po pulpecikach przygotowujemy sos.
- Patelnię rozgrzewamy z kapką oleju i szklimy na niej posiekaną cebulę.
- Dolewamy 500ml bulionu wołowego lub warzywnego. Dodajemy 3 ziela angielskie i dwa liście laurowe, 4 suszone borowiki, łyżkę sosu sojowego ciemnego oraz łyżkę ketchupu. Do połowy szklanki zimnego bulionu lub wody dodajemy łyżkę skrobi, mieszamy i wlewamy całość na wrzątek, doprawiamy solą do smaku. Całość wylej na pulpety i duś pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180st.C, przez około 40 min. Na koniec dobrze jest posypać świeżą natką pietruszki, gotowe! :)

0 komentarze :
Prześlij komentarz