Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Ryba po grecku z cukinią, selerem naciowym i kolendrą

Ryba po grecku z cukinią, selerem naciowym i kolendrą



Nigdy nie lubiłam ryby po grecku. Gdyby nie to, że to jedna z ulubionych potraw mojego męża, prawdopodobnie nigdy, bym nie nauczyła się jej przygotowywać. Przepis powstał w śmieszny sposób, ponieważ nie miałam w lodówce składników na tradycyjną rybę po grecku, a piątek jak zwykle mnie zaskoczył ;) (W piątki u nas zawsze rybka). Dodałam to, co miałam i był to strzał w dziesiątkę! Cukinia, marchewka, seler naciowy i kolendra komponują się wyśmienicie. 
Danie idealne: pełnowartościowe, lekkostrawne, naturalnie bezglutenowe i bezmleczne oczywiście ;)

Składniki:

  • 800g filetów z dorsza, mintaja lub morszczuka
  • 1/5 kg marchewki
  • 2 duże cebule
  • 1 cukinia
  • 3-4 pałeczki selera naciowego
  • 170g koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • Sól, pieprz
  • Kolendra
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Jeśli używamy ryby mrożonej, trzeba ją rozmrozić, opłukać, wytrzeć dokładnie ręcznikiem papierowym. Pokroić na duże kawałki około10cm. Posypać solą i pieprzem.
  • Rybę położyć na gorący olej dużej patelni lub woka. Smażyć na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż włókna ryby zaczną się lekko otwierać.
  • Przełożyć z patelni do szklanego naczynia.
  • Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Selery pokroić w półplasterki, Cebule pokroić i zeszklić. Dołożyć na patelnię pozostałe warzywa i zalać szklanką wody, lekko posolić. Dusić pod przykryciem 15 min od czasu do czasu mieszając. W razie suchości na patelni dolać odrobinę wody. 5 minut przed końcem dodać pokrojoną w półplasterki cukinię i udusić.
  • Dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Wyłączyć gaz.
  • Warzywa położyć na rybie i posypać pieprzem oraz kolendrą.
  • Danie można zrobić z dwudniowym wyprzedzeniem. Smaki się połączą a soki zgęstnieją.
  • Przechowywać w lodówce do 5 dni.




SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.