Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Sos słodko-kwaśny bezglutenowy

Sos słodko-kwaśny bezglutenowy


Sos słodko-kwaśny z ananasem, marchewką i papryką z kurczakiem lub w wersji wegańskiej


Sos słodko-kwaśny używany jest przede wszystkim w wielu kuchniach orientalnych, ale popularny na całym świecie. Chyba wszyscy go znamy:) Kilka prostych, niepozornych składników zmienia się w pyszne, zdrowe i domowe danie. Taaak sosik jest super po prostu!

Napiszę krótko, bo u mnie 3 w nocy, więc nie chcę jakiś głupot tu wypisywać ;) Jeśli zastanawiacie się, co szybko zrobić na obiad to znaleźliście odpowiedni bardzo prosty przepis. Prosty, szybki, pełen warzyw i o wiele smaczniejszy niż kupny (bo w nim przecież zwykle obecny jest gluten 
a warzyw jest znikoma ilość). Z braku czasu nie trzeba kupować gotowców, bo robiąc tego sosu więcej można go zamknąć w słoiki, zapasteryzować i mieć zawsze pod ręką, kiedy najdzie Cię ochota:) 

Jedna porcja sosu z ryżem (pół torebki) i kurczakiem ma 470 kcal.

Składniki /ok. 4 porcje:

  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1/2 ananasa świeżego lub puszka ananasa -wtedy można dolać syropu z puszki
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • sok z 1 cytryny lub więcej do smaku (lub 1/4 szklanki octu ryżowego)
  • 2 łyżki syropu z agawy lub cukru kokosowego lub więcej do smaku
  • 6 daktyli moczonych 15 min-można zastąpić dodatkowym syropem
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • Olej do smażenia

Do zagęszczenia:

1 szklanka wody
• 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej lub tapioki
szczypta soli 

Do podania:

  • 350g piersi z kurczaka
  • Ugotowany ryż lub makaron ryżowy 
  • Szczypiorek


Przygotowanie: 

  • Daktyle zalać 1/2 szklanki wrzątku i moczyć przez 15 min. Po tym czasie zblendować.
  • Umytą i obraną marchewkę pokroić w cienkie słupki, cebule w piórka, paprykę w kosteczkę lub strączki, a ananasa w kostkę. Imbir i czosnek zetrzeć na małej tarce.
  • Kurczaka -jeśli używamy- opłukać, usunąć żyłki i błonki. Pokroić w kostkę. Opruszyć solą i usmażyć na patelni lub w woku. Pod koniec dodać czosnek i imbir i pozostałe warzywa. Smażyć ok. 3 minuty. Wlać wszystkie płynne składniki: soki, sos pomidorowy, syrop z agawy i zblendowane daktyle, a po zagotowaniu wymieszaną skrobię z zimną wodą. Ponownie zagotować. Dodać ananasa i kurczaka. Gotować jeszcze ok. 3 minuty.
  • Gotowy sos podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Posypać szczypiorkiem.
Enjoy:)
SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.