Sos słodko-kwaśny z ananasem, marchewką i papryką z kurczakiem lub w wersji wegańskiej
Sos słodko-kwaśny używany jest przede wszystkim w wielu kuchniach orientalnych, ale popularny na całym świecie.
Chyba wszyscy go znamy:) Kilka prostych, niepozornych składników
zmienia się w pyszne, zdrowe i domowe danie. Taaak sosik jest super po
prostu!
Napiszę krótko, bo u mnie 3 w nocy, więc nie chcę jakiś głupot tu wypisywać ;) Jeśli zastanawiacie się, co szybko zrobić na obiad to znaleźliście odpowiedni bardzo prosty przepis. Prosty, szybki, pełen warzyw i o wiele smaczniejszy niż kupny (bo w nim przecież zwykle obecny jest gluten
a warzyw jest znikoma ilość). Z braku czasu nie trzeba kupować gotowców, bo robiąc tego sosu więcej można go zamknąć w słoiki, zapasteryzować i mieć zawsze pod ręką, kiedy najdzie Cię ochota:)
Jedna porcja sosu z ryżem (pół torebki) i kurczakiem ma 470 kcal.
Składniki /ok. 4 porcje:
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1/2 ananasa świeżego lub puszka ananasa -wtedy można dolać syropu z puszki
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- sok z 1 cytryny lub więcej do smaku (lub 1/4 szklanki octu ryżowego)
- 2 łyżki syropu z agawy lub cukru kokosowego lub więcej do smaku
- 6 daktyli moczonych 15 min-można zastąpić dodatkowym syropem
- 400 ml sosu pomidorowego
- Olej do smażenia
Do zagęszczenia:
• 1 szklanka wody
• 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej lub tapioki
• szczypta soli
Do podania:
- 350g piersi z kurczaka
- Ugotowany ryż lub makaron ryżowy
- Szczypiorek
Przygotowanie:
- Daktyle zalać 1/2 szklanki wrzątku i moczyć przez 15 min. Po tym czasie zblendować.
- Umytą i obraną marchewkę pokroić w cienkie słupki, cebule w piórka, paprykę w kosteczkę lub strączki, a ananasa w kostkę. Imbir i czosnek zetrzeć na małej tarce.
- Kurczaka -jeśli używamy- opłukać, usunąć żyłki i błonki. Pokroić w kostkę. Opruszyć solą i usmażyć na patelni lub w woku. Pod koniec dodać czosnek i imbir i pozostałe warzywa. Smażyć ok. 3 minuty. Wlać wszystkie płynne składniki: soki, sos pomidorowy, syrop z agawy i zblendowane daktyle, a po zagotowaniu wymieszaną skrobię z zimną wodą. Ponownie zagotować. Dodać ananasa i kurczaka. Gotować jeszcze ok. 3 minuty.
- Gotowy sos podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Posypać szczypiorkiem.
Enjoy:)
0 komentarze :
Prześlij komentarz