Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Kruche ciasto z owocami leśnymi

Kruche ciasto z owocami leśnymi






Któż nie lubi ciasta z kruszonką?:) Z lodami czy bez zawsze smakuje wyśmienicie. To takie szybkie w przygotowaniu ciasto, że zwykle zdążam go zrobić jeszcze przed śniadaniem. Olej wystarczy wymieszać z mąką, cukrem i jajkiem. Weganie jajko mogą po prostu pominąć lub użyć wegańskiego jajka z siemienia lnianego i wrzącej wody. Ciasta nie trzeba schładzać , tak samo  jak w przypadku szarlotki wegańskiej sypanej. Do środka ulubione owoce leśne i gotowe:) ja użyłam malin, truskawek i borówek. To chyba bardziej polne owoce w dzisiejszych czasach choć przyjęło się mówić leśne;) 
Smacznego!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki migdałowej 
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej 
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego 
  • 1/3 szklanki cukru lub słodziku (jeśli używamy płynnego to wtedy trochę więcej mąki trzeba dosypać)
  • owoce: szklanka borówek lub jagód, 1/2 szklanki słodkich truskawek lub malin

 Przygotowanie:

  • Formę lub tortownicę o średnicy  23cm wyścielić papierem do pieczenia i zamknąć klamrą tak by papier był tylko na dnie. 
  • Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną większą-3/4 ciasta, drugą mniejszą. Dolną warstwę ciasta uklepujemy z większej części. Owoce obsypujemy łyżką dowolnej mąki bezglutenowej i układamy na cieście. Na koniec posypujemy resztą ciasta, tworząc kruszonkę. 
  • Pieczemy 1 godzinkę w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.
  • Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odkroić ciasto na około nożem i dopiero otworzyć klamrę tortownicy.
SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.