Któż
nie lubi ciasta z kruszonką?:) Z lodami czy bez zawsze smakuje
wyśmienicie. To takie szybkie w przygotowaniu ciasto, że zwykle zdążam
go zrobić jeszcze przed śniadaniem. Olej wystarczy wymieszać z mąką,
cukrem i jajkiem. Weganie jajko mogą po prostu pominąć lub użyć
wegańskiego jajka z siemienia lnianego i wrzącej wody. Ciasta nie trzeba
schładzać , tak samo jak
w przypadku szarlotki wegańskiej sypanej. Do środka ulubione owoce
leśne i gotowe:) ja użyłam malin, truskawek i borówek. To chyba bardziej
polne owoce w dzisiejszych czasach choć przyjęło się mówić leśne;)
Smacznego!
Składniki:
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 1/3 szklanki cukru lub słodziku (jeśli używamy płynnego to wtedy trochę więcej mąki trzeba dosypać)
- owoce: szklanka borówek lub jagód, 1/2 szklanki słodkich truskawek lub malin
Przygotowanie:
- Formę lub tortownicę o średnicy 23cm wyścielić papierem do pieczenia i zamknąć klamrą tak by papier był tylko na dnie.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną większą-3/4 ciasta, drugą mniejszą. Dolną warstwę ciasta uklepujemy z większej części. Owoce obsypujemy łyżką dowolnej mąki bezglutenowej i układamy na cieście. Na koniec posypujemy resztą ciasta, tworząc kruszonkę.
- Pieczemy 1 godzinkę w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odkroić ciasto na około nożem i dopiero otworzyć klamrę tortownicy.
0 komentarze :
Prześlij komentarz