Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Zdrowe ciasto marchewkowe bez mąki, glutenu i mleka

Zdrowe ciasto marchewkowe bez mąki, glutenu i mleka


Wilgotne, lekko słodzone miodem, troszkę puszyste z kremem z mleka kokosowego do tego orzechy.
To ciasto to najlepsze ciasto marchewkowe jakie kiedykolwiek jedliśmy. Dla mnie najważniejsze jest by było zdrowe, ale jestem zaskoczona, bo wyszło prostu przepyszne. Nie mogłam skończyć na jednym kawałku! No dobra, zjadłam dwa, bo bardzo sycące :)
Użyłam mąki migdałowej i kokosowej dla uzyskania idealnej konsystencji. Chciałam, żeby nie było czuć, że jest bezglutenowe i udało się. A dzięki śnieżnobiałej polewie pięknie się prezentuje i jest łatwe do zrobienia. Sami spróbujcie i koniecznie napiszcie jak wam smakuje.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki migdałowej (250g)
  • 4 łyżki mąki kokosowej (32g)
  • 1 szklanka startej marchewki
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 3 łyżeczki płynnego ekstraktu z wanilii

Składniki na krem:

  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • orzechy włoskie

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
Do miski wsyp suche składniki (mąkę, sodę, przyprawy. 
Do drugiej dużej miski wlej mokre składniki (jajka, miód, wanilię, olej).
Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych ciągle mieszając.
Obierz i zetrzyj marchewki na małych oczkach tarki i dodaj do masy. Połącz dokładnie składniki.
Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o średnicy 20cm. Pieczemy 25 min bez termoobiegu lub do czasu gdy patyczek w środku ciasta będzie czysty. Wyłącz piekarnik. Zostaw ciasto na 10 minut w wyłączonym piekarniku.
Wyjmij i ostudź. Nie wyjmuj ciasta z foremki na gorąco.
W międzyczasie zrób krem. Schłodzone przez 6-12 godzin mleko kokosowe otwórz i wyjmij tylko twardą część. Zmiksuj dokładnie z jedną łyżeczką miodu i wstaw do lodówki.
Nie kładź kremu na ciasto dopóki całkowicie nie wystygnie, zajmie to ok  3-4 godz w temperaturze pokojowej. 
Ja położyłam krem po 20 minutach i zaczął spływać jak lawa, ledwo uratowałam moje ciasto. Polewą można udekorować tylko wierzch ciasta, bez środka. Ciasto jest bardzo delikatne.
Udekoruj orzechami włoskimi lub pecan.








Wysłane z iPhone'a
SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.