To ciasto to najlepsze ciasto marchewkowe jakie kiedykolwiek jedliśmy. Dla mnie najważniejsze jest by było zdrowe, ale jestem zaskoczona, bo wyszło prostu przepyszne. Nie mogłam skończyć na jednym kawałku! No dobra, zjadłam dwa, bo bardzo sycące :)
Użyłam mąki migdałowej i kokosowej dla uzyskania idealnej konsystencji. Chciałam, żeby nie było czuć, że jest bezglutenowe i udało się. A dzięki śnieżnobiałej polewie pięknie się prezentuje i jest łatwe do zrobienia. Sami spróbujcie i koniecznie napiszcie jak wam smakuje.
Składniki:
- 2 szklanki mąki migdałowej (250g)
- 4 łyżki mąki kokosowej (32g)
- 1 szklanka startej marchewki
- 1/2 szklanki miodu
- 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 3 łyżeczki płynnego ekstraktu z wanilii
Składniki na krem:
- 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
- orzechy włoskie
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
Do miski wsyp suche składniki (mąkę, sodę, przyprawy.
Do drugiej dużej miski wlej mokre składniki (jajka, miód, wanilię, olej).
Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych ciągle mieszając.
Obierz i zetrzyj marchewki na małych oczkach tarki i dodaj do masy. Połącz dokładnie składniki.
Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o średnicy 20cm. Pieczemy 25 min bez termoobiegu lub do czasu gdy patyczek w środku ciasta będzie czysty. Wyłącz piekarnik. Zostaw ciasto na 10 minut w wyłączonym piekarniku.
Wyjmij i ostudź. Nie wyjmuj ciasta z foremki na gorąco.
W międzyczasie zrób krem. Schłodzone przez 6-12 godzin mleko kokosowe otwórz i wyjmij tylko twardą część. Zmiksuj dokładnie z jedną łyżeczką miodu i wstaw do lodówki.
Nie kładź kremu na ciasto dopóki całkowicie nie wystygnie, zajmie to ok 3-4 godz w temperaturze pokojowej.
Ja położyłam krem po 20 minutach i zaczął spływać jak lawa, ledwo uratowałam moje ciasto. Polewą można udekorować tylko wierzch ciasta, bez środka. Ciasto jest bardzo delikatne.
Udekoruj orzechami włoskimi lub pecan.
Wysłane z iPhone'a
0 komentarze :
Prześlij komentarz