Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Wegańska szarlotka z migdałami (bez glutenu, nabiału, cukru)

Wegańska szarlotka z migdałami (bez glutenu, nabiału, cukru)



 

  To moje ulubione ciasto. Ale było dla mnie najtrudniejsze, robiąc je w wersji bezglutenowej. Może dlatego, że co do szarlotki jestem bardzo wymagająca i starałam się zrobić idealne ciasto kruche, które będzie smakowało, jak to w tradycyjne. Będzie jeszcze kilka zdrowych wersji tego ciasta, bo za każdym razem robię inną szarlotkę ;)

Oto ONA zdrowa, bez glutenu, bez nabiału, bez cukru <3

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki migdałowej
  • 200 g mąki gryczanej z kaszy niepalonej
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki syropu z agawy lub miodu

Wykonanie:

  • Obie mąki połączyć z olejem kokosowym, wanilią, syropem lub miodem. Zagnieść ciasto.
  • Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm (może być 20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175°C.
  • Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta przeznaczyć na wylepienie spodu tortownicy. Drugą zostawić na kruszonkę na wierzch ciasta. 
  • Spod ciasta podpiec 10 minut. Wyjąć.

Masa jabłkowa:

  • około 2 kg kwaskowych jabłek - ja w USA używam macintosh i granny smith, a w Polsce najlepsza była dojrzała Antonówka.
  •  2 łyżeczki cynamonu

     

    Wykonanie:

    • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w ósemki. 
    • Wrzucić do garnka z grubszym dnem i poddusić. Można podlać niewielką ilością wody, jeśli jest taka potrzeba. Dodać cynamon i wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałeczki jabłek. 
    • Nadzienie jabłkowe przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. 
    • Piec około 40 minut, do momentu zarumienienia się wierzchu ciasta.
    • Wyjąć, wystudzić, zjeść ;)





    SHARE

    About Jola Kiljanek

    2 komentarze :

    1. Pychota.Wreszcie cos,co moge zjesc czyli bez glutenu,cukru i nabialu.Dziekuje za przepis i pozdrawiam.

      OdpowiedzUsuń
    2. Witam.Dzis robilam te tarte i cos poszlo nie tak.Wogole nie dalo sie zamiesic ciasta,caly czas bylo jak pisek,rozsypywalo sie i po upieczeniu to samo.Maka gryczana jest piaskowa (mieszkam we Wloszech i z maka gryczana jest klopot) nie mam doswiadczenia z polska gryczana,tu jest jeden typ-razowy,moze to bylo problemem?Nie robilam z jablkami,tylko z kremem cytrynowym.

      OdpowiedzUsuń

    Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

    Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.