To moje ulubione ciasto. Ale było dla mnie najtrudniejsze, robiąc je w wersji bezglutenowej. Może dlatego, że co do szarlotki jestem bardzo wymagająca i starałam się zrobić idealne ciasto kruche, które będzie smakowało, jak to w tradycyjne. Będzie jeszcze kilka zdrowych wersji tego ciasta, bo za każdym razem robię inną szarlotkę ;)
Oto ONA zdrowa, bez glutenu, bez nabiału, bez cukru <3
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki migdałowej
- 200 g mąki gryczanej z kaszy niepalonej
- 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki syropu z agawy lub miodu
Wykonanie:
- Obie mąki połączyć z olejem kokosowym, wanilią, syropem lub miodem. Zagnieść ciasto.
- Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm (może być 20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175°C.
- Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta przeznaczyć na wylepienie spodu tortownicy. Drugą zostawić na kruszonkę na wierzch ciasta.
- Spod ciasta podpiec 10 minut. Wyjąć.
Masa jabłkowa:
- około 2 kg kwaskowych jabłek - ja w USA używam macintosh i granny smith, a w Polsce najlepsza była dojrzała Antonówka.
- 2 łyżeczki cynamonu
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w ósemki.
- Wrzucić do garnka z grubszym dnem i poddusić. Można podlać niewielką ilością wody, jeśli jest taka potrzeba. Dodać cynamon i wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałeczki jabłek.
- Nadzienie jabłkowe przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta.
- Piec około 40 minut, do momentu zarumienienia się wierzchu ciasta.
- Wyjąć, wystudzić, zjeść ;)
Pychota.Wreszcie cos,co moge zjesc czyli bez glutenu,cukru i nabialu.Dziekuje za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam.Dzis robilam te tarte i cos poszlo nie tak.Wogole nie dalo sie zamiesic ciasta,caly czas bylo jak pisek,rozsypywalo sie i po upieczeniu to samo.Maka gryczana jest piaskowa (mieszkam we Wloszech i z maka gryczana jest klopot) nie mam doswiadczenia z polska gryczana,tu jest jeden typ-razowy,moze to bylo problemem?Nie robilam z jablkami,tylko z kremem cytrynowym.
OdpowiedzUsuń