Sposób
na przemycanie roślin strączkowych? Naleśniki! Tym razem na słono,
elastyczne idealne do krokietów, ale sprawdzą się także na słodko:)
zawierają dużą ilość białka -w 1 naleśniku 6g białka i
20g węglowodanów, więc będą wartościowym lunchem dla sportowców czy
wegetarian. A przy tym 0% glutenu ;) niebo, raj!Większość naleśników
bezglutenowych traci swoją elastyczność już na drugi dzień ale nie te!
Zawdzięczamy to ukochanej tapioce.
Krokiety
są jednak pracochłonne ale podane z barszczem czerwonym będą wspaniałą
propozycją na wyjątkową okazję lub świąteczny obiad. Ja robię je po
prostu od czasu do czasu, bo są tak pyszne, ze nie mogę czekać, aż do
świąt! :D
Składniki:
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 szklanka wody
- 1 i 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 i 1/2 szklanki skrobi z tapioki
- 3 łyżki oleju + do smażenia
- Szczypta soli
Farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Panierka do krokietów:
- 1-2 jajka
- Mąka kukurydziana
Przygotowanie naleśników:
- Wszystkie składniki umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Dobrze rozgrzej patelnię nieprzywierającą. Najlepiej użyć tej przeznaczonej do naleśników. Smaż bez oleju z obu stron.
Przygotowanie farszu i krokietów:
- W garnku z wrzącą wodą i liśćmi laurowymi gotujemy odciśniętą kapustę do miękkości (jeśli jest bardzo kwaśna, należy wcześniej przepłukać ją wodą).
- Po ugotowaniu studzimy i dokładnie odciskamy z wody. Następnie drobno siekamy.
- Na patelni z łyżką oleju podsmażamy posiekaną cebulę oraz pokrojone pieczarki.
- Kiedy cebula się zeszkli, a pieczarki lekko podsmażą dodajemy posiekaną kapustę. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze ok. 10 minut na średnim ogniu.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz i zawijamy jak krokiety. Można je skropić olejem posypać mąką kukurydzianą i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 St. Celsjusza lub usmażyć z obu stron na złoto, na głębokim oleju w panierce z jajka i mąki kukurydzianej.


0 komentarze :
Prześlij komentarz