Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Krokiety z naleśników ciecierzycowych (bezglutenowe) z kapustą i pieczarkami

Krokiety z naleśników ciecierzycowych (bezglutenowe) z kapustą i pieczarkami


Sposób na przemycanie roślin strączkowych? Naleśniki! Tym razem na słono, elastyczne idealne do krokietów, ale sprawdzą się także na słodko:) zawierają dużą ilość białka -w 1 naleśniku 6g białka  i 20g węglowodanów, więc będą wartościowym lunchem dla sportowców czy wegetarian. A przy tym 0% glutenu ;) niebo, raj!Większość naleśników bezglutenowych traci swoją elastyczność już na drugi dzień ale nie te! Zawdzięczamy to ukochanej tapioce.

Krokiety są jednak pracochłonne ale podane z barszczem czerwonym będą wspaniałą propozycją na wyjątkową okazję lub świąteczny obiad. Ja robię je po prostu od czasu do czasu, bo są tak pyszne, ze nie mogę czekać, aż do świąt! :D  

Składniki:

  • 1 szklanka mleka migdałowego 
  • 1 szklanka wody
  • 1 i 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 i 1/2 szklanki skrobi z tapioki
  • 3 łyżki oleju + do smażenia 
  • Szczypta soli

Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Panierka do krokietów:

  • 1-2 jajka
  • Mąka kukurydziana

Przygotowanie naleśników:

  • Wszystkie składniki umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładką masę.
  • Dobrze rozgrzej patelnię nieprzywierającą. Najlepiej użyć tej przeznaczonej do naleśników. Smaż bez oleju z obu stron.


 Przygotowanie farszu i krokietów:

  • W garnku z wrzącą wodą i liśćmi laurowymi gotujemy odciśniętą kapustę do miękkości (jeśli jest bardzo kwaśna, należy wcześniej przepłukać ją wodą). 
  • Po ugotowaniu studzimy i dokładnie odciskamy z wody. Następnie drobno siekamy.
  •  Na patelni z łyżką oleju podsmażamy posiekaną cebulę oraz pokrojone pieczarki. 
  • Kiedy cebula się zeszkli, a pieczarki lekko podsmażą dodajemy posiekaną kapustę. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze ok. 10 minut na średnim ogniu. 
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz i zawijamy jak krokiety. Można je skropić olejem posypać mąką kukurydzianą i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 St. Celsjusza lub usmażyć z obu stron na złoto, na głębokim oleju w panierce z jajka i mąki kukurydzianej.
 
Smacznego!

 
SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.