To już kolejne mocno czekoladowe słodkości w zdrowszej wersji z wykorzystaniem warzyw. Dla mnie to najlepszy przepis na czekoladowe muffiny. Buraki nadają wilgotności muffinkom i wyjątkowej konsystencji. A przez dużą ilość kakao i czekolady smak buraków wprost nie do wyczucia ;) Do przygotowania muffinek wykorzystałam buraki pozostałe po zrobieniu soku (taki recycling:)) ale równie pyszne wychodzą z gotowanymi lub pieczonymi burakami zblendowanymi na purée. Bardzo prosty, niezawodny i szybki przepis. Muffiny możecie podawać z kremem polecam czekoladowe na bazie warzyw, owocami lub zajadać sauté. Palce lizać!
Składniki:
- 70g mąki owsianej bezglutenowej
- 70g skrobi ziemniaczanej, kukurydzinej lub z tapioki
- 3/4 szklanki purée z buraków
- 150 ml oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1,5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 5 łyżek kakao
- 1/2 -3/4 szkalnki cukru, np. kokosowego (jest dużo zdrowszy i ma smak karmelowy)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady bez glutenu i bez mleka
- ewentualnie: kilka łyżek wody jeśli masa wyjdzie wam zbyt gęsta
Przygotowanie:
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawić.
- W drugiej misce zbendować buraki, odcisnąć sok (z ugotowanych lub pieczonych nic nie odciskamy). Do masy buraczanej dodać jajka, zblendować. Do suchych składników dodawać mokre ciągle mieszając. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wlać do foremek i w każdy środek włożyć pół kostki czekolady.
- W nagrzanym piekarniku do temp. 180°C piec około 25 min. Pozostawić do ostygnięcia.
0 komentarze :
Prześlij komentarz