Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » 3 najlepsze polewy/kremy czekoladowe wegańskie z warzyw, owoców i czekolady

3 najlepsze polewy/kremy czekoladowe wegańskie z warzyw, owoców i czekolady

 

To mój prosty patent na dekorowanie babeczek i wypełnianie naleśników. O tak, zamiast nutelli! Macie ochotę na czekoladowy eksperyment? :) Potrzebujemy paru owoców lub warzyw, czekoladę, słodzik i ewentualnie łyżeczkę oleju kokosowego. Takie połączenia są o niebo zdrowsze i mniej kaloryczne, niż te na bazie masła czy margaryny! A w smaku niczego im nie brakuje, po prostu NIEBO :) Proponuje 3 wersje-zobaczcie, co w waszym domu da się wykorzystać i do dzieła! 

 

Wykonanie:

Za każdym razem wykonanie jest podobne. Czekoladę należy rozpuścić w rondelku na małym ogniu lub w tzw. kąpieli wodnej. Pozostałe składniki zmiksować na krem. Przed dekorowaniem talką schłodzić w lodówce. 
Prawda, że mega proste? :)  Teraz wybierzcie sobie polewę i polewajcie!

Polewa czekoladowa z dyni lub batata

Składniki na 6 babeczek*:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady bezgultenowej i bezmlecznej 70%
  • 1 szklanka purée z dyni lub batata
  • 5 płaskich łyżeczek cukru pudru lub innego słodziku np. cukru kokosowego zmielonego na puder*
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego-ewentualnie
  • kilka kropel aromatu waniliowego-opcjonalnie 
*Uwaga:
Jeśli chcecie mieć wysoką polewę, taką jak na zdjęciu, polewy starczy na 6 babeczek.
Nie dodawajcie płynnych słodzików, jeśli dekorujecie tylką, bo wasza polewa będzie zbyt rzadka.


Polewa czekoladowa z awocado i banana


Składniki na 6 babeczek:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady ( czekoladę można zastąpić dodatkową ilością kakao)
  • 1 łyżka prawdziwego kakao
  • 1 dojrzałe awocado*
  • 1 duży dojrzały banan*
  • 6-10 sztuk namoczonych przez 15 minut daktyli suszonych, ewentualnie cukier puder do smaku lub inny słodzik
*można też użyć jednego owocu-awocado lub banana

Polewa czekoladowa ze śmietanki kokosowej i czekolady


Składniki:
  • 1 puszka mleka kokosowego pełnotłustego (tylko stała część)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.