To mój prosty patent na dekorowanie babeczek i wypełnianie naleśników. O tak, zamiast nutelli! Macie ochotę na czekoladowy eksperyment? :) Potrzebujemy paru owoców lub warzyw, czekoladę, słodzik i ewentualnie łyżeczkę oleju kokosowego. Takie połączenia są o niebo zdrowsze i mniej kaloryczne, niż te na bazie masła czy margaryny! A w smaku niczego im nie brakuje, po prostu NIEBO :) Proponuje 3 wersje-zobaczcie, co w waszym domu da się wykorzystać i do dzieła!
Wykonanie:
Za każdym razem wykonanie jest podobne. Czekoladę należy rozpuścić w rondelku na małym ogniu lub w tzw. kąpieli wodnej. Pozostałe składniki zmiksować na krem. Przed dekorowaniem talką schłodzić w lodówce.Prawda, że mega proste? :) Teraz wybierzcie sobie polewę i polewajcie!
Polewa czekoladowa z dyni lub batata
Składniki na 6 babeczek*:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady bezgultenowej i bezmlecznej 70%
- 1 szklanka purée z dyni lub batata
- 5 płaskich łyżeczek cukru pudru lub innego słodziku np. cukru kokosowego zmielonego na puder*
- 1 łyżeczka oleju kokosowego-ewentualnie
- kilka kropel aromatu waniliowego-opcjonalnie
Jeśli chcecie mieć wysoką polewę, taką jak na zdjęciu, polewy starczy na 6 babeczek.
Nie dodawajcie płynnych słodzików, jeśli dekorujecie tylką, bo wasza polewa będzie zbyt rzadka.
Polewa czekoladowa z awocado i banana
Składniki na 6 babeczek:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady ( czekoladę można zastąpić dodatkową ilością kakao)
- 1 łyżka prawdziwego kakao
- 1 dojrzałe awocado*
- 1 duży dojrzały banan*
- 6-10 sztuk namoczonych przez 15 minut daktyli suszonych, ewentualnie cukier puder do smaku lub inny słodzik
Polewa czekoladowa ze śmietanki kokosowej i czekolady
Składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego pełnotłustego (tylko stała część)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
0 komentarze :
Prześlij komentarz