Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Cukinie wegańskie pieczone w stylu meksykańskim

Cukinie wegańskie pieczone w stylu meksykańskim

 Zawsze kochałam nadziewane warzywa i próbowałam robić ich wiele wersji, zazwyczaj, gdy jest sezon faszeruje czerwone papryki z kasza jaglana, ryżem lub mięsem mielonym. Ostatnio próbuję coraz częściej dan weganskich i muszę przyznać, ze wcale nie są gorsze. Te nadziewane cukinie z sosem pomidorowym lub serkiem z orzechów nerkowca (dla tych, którym brakuje sera na diecie bez mlecznej) to strzał w dziesiątkę!


Cukinie faszerowane w stylu meksykańskim, w wersji bez mięsa, sera i glutenu. Nadzienie stanowi aromatyczny ryż brązowy, doprawiony oregano, papryka, bazylia, i kminem. Z dodatkiem krótko podsmażonych na patelni warzyw: pomidorów, kukurydzy, fasoli, cebuli i czosnku. Posypane świeżą kolendra. Bo mięsko wcale nie jest potrzebne, by przygotować zdrowy i pełnowartościowy obiad lub kolację :)
W tym daniu jest wszystko, czego nasz organizm potrzebuje - węglowodany, tłuszcze i białko, mikroelementy i witaminy oraz to, co lubimy najbardziej - mnóstwo smaku, aromatu i różne faktury :) Cukinia jest zdrowa, łatwa w przygotowaniu i wcale nie zabiera dużo czasu. Wyśmienicie smakuje na obiad lub wczesną kolację zarówno zimą jak i latem.



Składniki / 6 porcji:

  • 6 średnich cukinii
  • 2 szklanki ryżu brązowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • przyprawy w proszku, po 1 łyżeczce: oregano, bazylii, papryki słodkiej, 1 i 1/2 łyżeczki kuminu,  oraz 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 pomidory obrane ze skóry
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3-4 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • świeża kolendra lub bazylia
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz do smaku

Do podania:

  • 500 ml sosu pomidorowego z ziołami z butelki lub
  • serek z orzechów nerkowca

Składniki na serek z orzechów nerkowca: 

  • 1/2 szklanki moczonych przez 30 min. nerkowców
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka drożdży nieaktywnych - nadają serowego posmaku---> dziwne skladniki w wege przepisach
  • 1 łyżeczka papryki w proszku, 
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku 
Składniki zmiksować blenderem na gładką masę...gotowe! :)
Polecam idealny-twarozek-z-orzechow-nerkowca na kanapki 

 Przygotowanie: 

  •  Ryż ugotować w osolonej wodzie przez ok 40 minut pod przykryciem.
  •  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać nasiona oraz część miąższu, pozostawiając ok. 1/2 cm warstwę cukinii. Nasiona wyrzucić i miąższ zachować - można zużyć do placków z cukinia. 
  • Cukinie doprawić solą, skropić oliwą, ułożyć na blaszce i zapiekać przez około 10 minut.
  •  Na większej patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodać wszystkie przyprawy w proszku, kukurydze i fasole z puszki i ryż. Na koniec dodać pokrojonego w kosteczkę pomidora, przecier i sos i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 3 minuty. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem.
  •  Farsz wyłożyć do łódeczek z cukinii i zapiekać przez ok. 15 minut. Po upieczeniu podawać z sosem serowym z nerkowców lub pomidorowym, posypać kolendrą.


SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.