Cukinie faszerowane w stylu meksykańskim, w wersji bez mięsa, sera i glutenu. Nadzienie stanowi aromatyczny ryż brązowy, doprawiony oregano, papryka, bazylia, i kminem. Z dodatkiem krótko podsmażonych na patelni warzyw: pomidorów, kukurydzy, fasoli, cebuli i czosnku. Posypane świeżą kolendra. Bo mięsko wcale nie jest potrzebne, by przygotować zdrowy i pełnowartościowy obiad lub kolację :)
W tym daniu jest wszystko, czego nasz organizm potrzebuje - węglowodany, tłuszcze i białko, mikroelementy i witaminy oraz to, co lubimy najbardziej - mnóstwo smaku, aromatu i różne faktury :) Cukinia jest zdrowa, łatwa w przygotowaniu i wcale nie zabiera dużo czasu. Wyśmienicie smakuje na obiad lub wczesną kolację zarówno zimą jak i latem.
Składniki / 6 porcji:
- 6 średnich cukinii
- 2 szklanki ryżu brązowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- przyprawy w proszku, po 1 łyżeczce: oregano, bazylii, papryki słodkiej, 1 i 1/2 łyżeczki kuminu, oraz 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 pomidory obrane ze skóry
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3-4 łyżki sosu pomidorowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czarnej fasoli
- świeża kolendra lub bazylia
- oliwa extra vergine
- sól, pieprz do smaku
Do podania:
- 500 ml sosu pomidorowego z ziołami z butelki lub
- serek z orzechów nerkowca
Składniki na serek z orzechów nerkowca:
- 1/2 szklanki moczonych przez 30 min. nerkowców
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżka drożdży nieaktywnych - nadają serowego posmaku---> dziwne skladniki w wege przepisach
- 1 łyżeczka papryki w proszku,
- sól, pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie przez ok 40 minut pod przykryciem.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać nasiona oraz część miąższu, pozostawiając ok. 1/2 cm warstwę cukinii. Nasiona wyrzucić i miąższ zachować - można zużyć do placków z cukinia.
- Cukinie doprawić solą, skropić oliwą, ułożyć na blaszce i zapiekać przez około 10 minut.
- Na większej patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodać wszystkie przyprawy w proszku, kukurydze i fasole z puszki i ryż. Na koniec dodać pokrojonego w kosteczkę pomidora, przecier i sos i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 3 minuty. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem.
- Farsz wyłożyć do łódeczek z cukinii i zapiekać przez ok. 15 minut. Po upieczeniu podawać z sosem serowym z nerkowców lub pomidorowym, posypać kolendrą.
0 komentarze :
Prześlij komentarz