Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Chleb bezglutenowy owsiany z ziemniakami vegan

Chleb bezglutenowy owsiany z ziemniakami vegan



Dziwią was ziemniaki w pieczywie? Wiem, wiem, ale niech was nie odstrasza :) Sa tutaj baaardzo potrzebne, by cieszyć się konsystencja chlebka. Ziemniaki sprawiają, że wewnątrz pozostaje wilgotny. Ziemniaki maja bardzo mało kalorii, są sycące i zawierają dużo witamin i minerałów. Przecież dopiero, gdy je smażymy lub podajemy z masłem, sosem staja się niezdrowe.
Mąka owsiana bezglutenowa nadaje mojemu chlebkowi idealnej tekstury a jej właściwości zdrowotne, po oddzieleniu glutenu, pozostają niezmienne. Owies pomaga na kłopoty ze snem, depresje, lęki, regeneruje organizm, zalecany jest przy chorobach przewodu pokarmowego, cukrzycy, opuchliznach, chorobach stawów i kości, układu moczowego, przy wysypkach skórnych, alergiach, egzemach, AZS, pokrzywkach, zaczerwienieniach.
To mój drugi chleb bezglutenowy, który się wreszcie udał :D niestety zakwas bezglutenowy okazał się niewypałem i postanowiłam użyć jednak drożdży. Chleb w smaku bardzo zbliżony jest to chleba glutenowego. W odróżnieniu od innych chlebów bezglutenowych nie kruszy się i nie czerstwieje na drugi dzień. Przechowujemy go zawiniętego w ściereczce, co zapobiega jego wysuszeniu lub zawilgotnieniu, a skórka pozostaje chrupiąca. Kroi się go lepiej na drugi dzień, bo świeże pieczywo (szczególnie ciepłe) nie kroi się ładnie.
Spróbujcie kawałek tego cuda, a już nigdy nie będziecie kupować gotowego bezglutenowego chleba. Ten zawsze się uda!


 Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanych i zmielonych na puree ziemniaków
  • 1 szklanka maki owsianej bezglutenowej
  • 1/2 szklanki maki gryczanej niepalonej
  • 1/3 szklanki maki ryżowej lub jaglanej (słodkiej)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody (w razie potrzeby dodać jeszcze 2 łyżki)
  • 1 łyżka miodu
  • 7g drożdży suchych
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie: 

  • Piekarnik nagrzej do 180st.C
  • Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. 
  • Ziemniaki zmiksuj na gładkie puree. Ostudź.
  • W między czasie, w dużej misce wymieszaj mąki i pozostałe składniki, dodaj przestudzone ziemniaki i olej. Spróbuj masy, dopraw solą do smaku. Dokładnie wymieszaj około 2 minuty. Powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. 
  • Przełóż do formy o wymiarach 10cmx22cm i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 20 min.  Drożdże suche najlepiej rosną w temperaturze 45st.C. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Pieczemy ok. 50min do rumianej skorki i suchego patyczka.
Najlepiej kroi się na drugi dzień, ale kto wytrzyma takie czekanie?;)
Smacznego!

SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.