Dziwią was ziemniaki w pieczywie? Wiem, wiem, ale niech was nie odstrasza :) Sa tutaj baaardzo potrzebne, by cieszyć się konsystencja chlebka. Ziemniaki sprawiają, że wewnątrz pozostaje wilgotny. Ziemniaki maja bardzo mało kalorii, są sycące i zawierają dużo witamin i minerałów. Przecież dopiero, gdy je smażymy lub podajemy z masłem, sosem staja się niezdrowe.
Mąka owsiana bezglutenowa nadaje mojemu chlebkowi idealnej tekstury a jej właściwości zdrowotne, po oddzieleniu glutenu, pozostają niezmienne. Owies pomaga na kłopoty ze snem, depresje, lęki, regeneruje organizm, zalecany jest przy chorobach przewodu pokarmowego, cukrzycy, opuchliznach, chorobach stawów i kości, układu moczowego, przy wysypkach skórnych, alergiach, egzemach, AZS, pokrzywkach, zaczerwienieniach.
To mój drugi chleb bezglutenowy, który się wreszcie udał :D niestety zakwas bezglutenowy okazał się niewypałem i postanowiłam użyć jednak drożdży. Chleb w smaku bardzo zbliżony jest to chleba glutenowego. W odróżnieniu od innych chlebów bezglutenowych nie kruszy się i nie czerstwieje na drugi dzień. Przechowujemy go zawiniętego w ściereczce, co zapobiega jego wysuszeniu lub zawilgotnieniu, a skórka pozostaje chrupiąca. Kroi się go lepiej na drugi dzień, bo świeże pieczywo (szczególnie ciepłe) nie kroi się ładnie.
Spróbujcie kawałek tego cuda, a już nigdy nie będziecie kupować gotowego bezglutenowego chleba. Ten zawsze się uda!
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanych i zmielonych na puree ziemniaków
- 1 szklanka maki owsianej bezglutenowej
- 1/2 szklanki maki gryczanej niepalonej
- 1/3 szklanki maki ryżowej lub jaglanej (słodkiej)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody (w razie potrzeby dodać jeszcze 2 łyżki)
- 1 łyżka miodu
- 7g drożdży suchych
- 1-2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 180st.C
- Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie.
- Ziemniaki zmiksuj na gładkie puree. Ostudź.
- W między czasie, w dużej misce wymieszaj mąki i pozostałe składniki, dodaj przestudzone ziemniaki i olej. Spróbuj masy, dopraw solą do smaku. Dokładnie wymieszaj około 2 minuty. Powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.
- Przełóż do formy o wymiarach 10cmx22cm i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 20 min. Drożdże suche najlepiej rosną w temperaturze 45st.C. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Pieczemy ok. 50min do rumianej skorki i suchego patyczka.
Najlepiej kroi się na drugi dzień, ale kto wytrzyma takie czekanie?;)
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz