Home
»
»
Wilgotne ciasto czekoladowe z owocami bez mąki, cukru, orzechów, mleka
To mocno czekoladowe, wilgotne ciasto powstaje tylko z kilku prostych składników. Jest bardzo szybkie, łatwe i pyszne. A jego elegancki wygląd idealnie sprawdzi się na niedzielny deser, przyjecie, czy święta.
Ciasto robiłam na dwa sposoby - z ksylitolem i daktylami. Druga wersja jest bardziej zbita, jak brownie, ale obie przepyszne!
 |
ciasto z ksylitolem |
 |
ciasto brownie z daktylami |
Składniki na ciasto:
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 6 dużych jajek
- 125g (1/2 szklanki) oleju kokosowego nierafinowanego
- 200g gorzkiej czekolady bezglutenowej 70%
- 120g ksylitolu lub 200g daktyli suszonych
- 1/3 łyżeczki soli
Wegańska śmietanka kokosowa:
- 3 puszki dobrze schłodzonego mleka kokosowego z pierwszego tłoczenia
- 3 łyżeczki cukru pudru
Do podania:
- 100g świeżych borówek
- 100g świeżych malin
- cukier puder do posypania-ewentualnie
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy ok. 23 cm skropić lub wysmarować olejem. Do rondelka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę,
wlać olej i wszystko rozpuścić na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu aż składniki połączą się i powstanie
jednolita czekoladowa masa. Dodać ksylitol lub daktyle*, wymieszać,
odstawić do wystygnięcia.
*Jeśli używacie daktyli-namoczcie je przez 15min w gorącej wodzie, wyjmijcie z wody i zmiksujcie blenderem razem z czekoladowa masą (zastępując ksylitol). Ciasto z daktylami wychodzi bardziej zbite, jak brownie.
-
Do miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 4 jajek
(oddzielić białka i zachować). Do żółtek dodać kakao, sól i wymieszać, następnie
wlewać mieszając roztopioną i ostudzoną masę czekoladową. Wymieszać do uzyskania
gładkiej masy.
-
Ubić pozostałe 4 białka na pianę. Zobacz jak idealnie ubic piane. Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę
dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką
do połączenia się składników. Masę
wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec
przez ok. 30 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika. Ciasto czekoladowe należy całkowicie ostudzić przed wyłożeniem śmietanki kokosowej.
- Mleka kokosowe muszą być naprawdę dobrze schłodzone. Wyjmujemy z nich tylko twarda białą masę. Ubijamy parę minut i dodajemy 3 łyżeczki cukru pudru. Jeśli macie problem z ubiciem, można dodać łyżeczkę tapioki. Szpatułką wykładamy na ciasto. Przed podaniem warto schłodzić ciasto w lodówce przez ok 1 godzinę, by krem się usztywnił. O ile ciasto można upiec dzień wcześniej, krem nakładamy w dniu podania. Dekorujemy świeżymi owocami i cukrem pudrem.


0 komentarze :
Prześlij komentarz