Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Wilgotne ciasto czekoladowe z owocami bez mąki, cukru, orzechów, mleka

Wilgotne ciasto czekoladowe z owocami bez mąki, cukru, orzechów, mleka

To mocno czekoladowe, wilgotne ciasto powstaje tylko z kilku prostych składników. Jest bardzo szybkie, łatwe i pyszne. A jego elegancki wygląd idealnie sprawdzi się na niedzielny deser, przyjecie, czy święta. 

Ciasto robiłam na dwa sposoby - z ksylitolem i daktylami. Druga wersja jest bardziej zbita, jak brownie, ale obie przepyszne!

ciasto z ksylitolem

ciasto brownie z daktylami

Składniki na ciasto:

  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 6 dużych jajek
  • 125g (1/2 szklanki) oleju kokosowego nierafinowanego
  • 200g gorzkiej czekolady bezglutenowej 70%
  • 120g ksylitolu lub 200g daktyli suszonych
  • 1/3 łyżeczki soli

Wegańska śmietanka kokosowa:

  • 3 puszki dobrze schłodzonego mleka kokosowego z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Do podania:

  • 100g świeżych borówek
  • 100g świeżych malin
  • cukier puder do posypania-ewentualnie

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy ok. 23 cm skropić lub wysmarować olejem. Do rondelka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać olej i wszystko rozpuścić na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu aż składniki połączą się i powstanie jednolita czekoladowa masa. Dodać ksylitol lub daktyle*, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
*Jeśli używacie daktyli-namoczcie je przez 15min w gorącej wodzie, wyjmijcie z wody i zmiksujcie blenderem razem z czekoladowa masą (zastępując ksylitol). Ciasto z daktylami wychodzi bardziej zbite, jak brownie.
  • Do miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 4 jajek (oddzielić białka i zachować). Do żółtek dodać kakao, sól i wymieszać, następnie wlewać mieszając roztopioną i ostudzoną masę czekoladową. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  • Ubić pozostałe 4 białka na pianę. Zobacz jak idealnie ubic piane. Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Masę wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika. Ciasto czekoladowe należy całkowicie ostudzić przed wyłożeniem śmietanki kokosowej.
  • Mleka kokosowe muszą być naprawdę dobrze schłodzone. Wyjmujemy z nich tylko twarda białą masę. Ubijamy parę minut i dodajemy 3 łyżeczki cukru pudru. Jeśli macie problem z ubiciem, można dodać łyżeczkę tapioki. Szpatułką wykładamy na ciasto. Przed podaniem warto schłodzić ciasto w lodówce przez ok 1 godzinę, by krem się usztywnił. O ile ciasto można upiec dzień wcześniej, krem nakładamy w dniu podania. Dekorujemy świeżymi owocami i cukrem pudrem. 




Zmodyfikowany przepis z kwestia smaku.

SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.