Quinoa
z warzywami powstała w 15 minut jako szybki lunch do pracy dla mojego
męża. Był zachwycony różnorodnością pysznych smaków, kwaskowatością
pomidorków, ostrością przypraw i połączeniem miękkiej quinoa z
chrupkością migdałów. Danie jest wegańskie, odświeżające po zimie,
sycące, a jednocześnie lekkie, zdrowe i pyszne:) O zaletach quinoa
możecie poczytać np.tutaj. Podobno jest najlepszym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Moich dzieci nie przekonałam jeszcze do
komosy ale blenduje ją często do kaszki z mlekiem migdałowym, dodaje do
ciast i kotletów ;) polecam!
Składniki / 2-3 porcje
- 2 szklanki ugotowanej quinoa - komosy ryżowej (ok. 0,5 szklanki suchej)
- Mała cukinia
- 2 małe garście jarmużu młodego lub szpinaku
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- Garść posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
- Garść pomidorków koktajlowych
- Sok z połowy małej cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kuminu
- Szczypta chilli
- Sól do smaku
Przygotowanie:
- Komosę ryżową opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu ok 15 min.
- Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać przyprawy, wymieszać.
- Dorzucić cukinie i dusić 2 minuty pod przykryciem, dodać jarmuż i ugotowaną komosę-smażyć 2 minuty.
- Nałożyć na talerze. Skropić sokiem z cytryny. Dosolić do smaku. Posypać płatkami migdałowymi i pokrojonymi na połówki pomidorkami.
0 komentarze :
Prześlij komentarz