Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Wiosenna Quinoa-komosa ryżowa z jarmużem, cukinią i pomidorkami

Wiosenna Quinoa-komosa ryżowa z jarmużem, cukinią i pomidorkami

 

Quinoa z warzywami powstała w 15 minut jako szybki lunch do pracy dla mojego męża. Był zachwycony różnorodnością pysznych smaków, kwaskowatością pomidorków, ostrością przypraw i połączeniem miękkiej quinoa z chrupkością migdałów. Danie jest wegańskie, odświeżające po zimie, sycące, a jednocześnie lekkie, zdrowe i pyszne:) O zaletach quinoa możecie poczytać np.tutaj. Podobno jest najlepszym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Moich dzieci nie przekonałam jeszcze do komosy ale blenduje ją często do kaszki z mlekiem migdałowym, dodaje do ciast i kotletów ;) polecam!


Składniki / 2-3 porcje

  • 2 szklanki ugotowanej quinoa - komosy ryżowej (ok. 0,5 szklanki suchej)
  • Mała cukinia
  • 2 małe garście jarmużu młodego lub szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Sok z połowy małej cytryny
  • 2 łyżki oleju
Przyprawy:
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka kuminu
  • Szczypta chilli
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

  • Komosę ryżową opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu ok 15 min.
  • Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać przyprawy, wymieszać. 
  • Dorzucić cukinie i dusić 2 minuty pod przykryciem, dodać jarmuż i ugotowaną komosę-smażyć 2 minuty.
  • Nałożyć na talerze. Skropić sokiem z cytryny. Dosolić do smaku. Posypać płatkami migdałowymi i pokrojonymi na połówki pomidorkami.
Smacznego.
SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.