Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej

Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej



Na dobry dzień. Dla zapracowanych-zastrzyk dobrej energii z rana. Bez nabiału i bez mąki, pożywne śniadanie, po którym (mam nadzieję) dzień rozpoczniecie z uśmiechem na twarzy. Nie wiem jak wy, ale ja czuję od razu więcej energii i cierpliwości jeśli mam chwilę przyjemności tylko dla siebie. Poza tym, takim śniadaniem można zrobić miłą niespodziankę swojemu ukochanemu lub ukochanej przed ciężkim dniem w pracy. Dzisiaj pomyślałam, że mojemu mężowi przyda się taka bomba z naturalnego magnezu na stres i koncentrację.
Podzielcie się z tymi, których kochacie. 'Przez żołądek do serca' zawsze działa :) a wam daje radość z dzielenia się.

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej suchej
2 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe)
tabliczka gorzkiej czekolady (bez glutenu)
2 łyżki kakao
1/2 łyżki miodu lub do smaku
2 banany
sok z cytryny
garść orzechów laskowych (lub waszych ulubionych)
3 dag płatków lub wiórków kokosowych
1 łyżka amarantusa (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną opłukać. Zalać mlekiem oraz szklanką wody. Gotować ok. 15minut, aż kasza będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać pół połamanej czekolady i kakao. Gotować, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  • Orzechy grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni. Resztę czekolady zetrzeć na grubych oczkach tarki. Banany obrać, pokroić w plasterki, skropić delikatnie sokiem z cytryny. (Można nie skrapiać, jeśli zjemy tak szybko, że banany nie zdążą zrobić się ciemne ;)).
  • Do kaszy dodać połowę bananów oraz miód, zmiksować blenderem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolać mleka. Budyń jaglany nałożyć do miseczek, ozdobić resztą bananów, orzechami, płatkami kokosowymi, amarantusem.
Enjoy! <3
SHARE

About Jola Kiljanek

2 komentarze :

  1. Budyń jest ekstra! Co prawda dla mnie za dużo miodu,jedna łyżka zdecydowanie wystarczy, bo przy tych proporcjach wychodzi aż za słodki. No chyba że ktoś tak lubi :) Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Asiu, masz racje jedna łyżka tez jest ok:)

    OdpowiedzUsuń

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.