Na dobry dzień. Dla zapracowanych-zastrzyk dobrej energii z rana. Bez nabiału i bez mąki, pożywne śniadanie, po którym (mam nadzieję) dzień rozpoczniecie z uśmiechem na twarzy. Nie wiem jak wy, ale ja czuję od razu więcej energii i cierpliwości jeśli mam chwilę przyjemności tylko dla siebie. Poza tym, takim śniadaniem można zrobić miłą niespodziankę swojemu ukochanemu lub ukochanej przed ciężkim dniem w pracy. Dzisiaj pomyślałam, że mojemu mężowi przyda się taka bomba z naturalnego magnezu na stres i koncentrację.
Podzielcie się z tymi, których kochacie. 'Przez żołądek do serca' zawsze działa :) a wam daje radość z dzielenia się.
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej suchej2 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe)
tabliczka gorzkiej czekolady (bez glutenu)
2 łyżki kakao
1/2 łyżki miodu lub do smaku
2 banany
sok z cytryny
garść orzechów laskowych (lub waszych ulubionych)
3 dag płatków lub wiórków kokosowych
1 łyżka amarantusa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłukać. Zalać mlekiem oraz szklanką wody. Gotować ok. 15minut, aż kasza będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać pół połamanej czekolady i kakao. Gotować, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Orzechy grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni. Resztę czekolady zetrzeć na grubych oczkach tarki. Banany obrać, pokroić w plasterki, skropić delikatnie sokiem z cytryny. (Można nie skrapiać, jeśli zjemy tak szybko, że banany nie zdążą zrobić się ciemne ;)).
- Do kaszy dodać połowę bananów oraz miód, zmiksować blenderem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolać mleka. Budyń jaglany nałożyć do miseczek, ozdobić resztą bananów, orzechami, płatkami kokosowymi, amarantusem.
Budyń jest ekstra! Co prawda dla mnie za dużo miodu,jedna łyżka zdecydowanie wystarczy, bo przy tych proporcjach wychodzi aż za słodki. No chyba że ktoś tak lubi :) Polecam! :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asiu, masz racje jedna łyżka tez jest ok:)
OdpowiedzUsuń