Zmodyfikowałam przepis Gordona Ramsay'a tak, by każdy 'prosty człowiek' mógł ją sobie w domu przyrządzić. Zamiast jogurtu dodałam mleko migdałowe (choć często używam kokosowego lub sojowego niesłodzonego), zamiast wyszukanych dodatków proponuje zamienniki, które smakują równie dobrze, jak nie fenomenalnie:)
Chicken Tikka Masala - kurczak w aromatycznym sosie pomidorowym to ulubione od lat bezglutenowe i bezmleczne danie mojego męża. Idealne na kolacje we dwoje. Pierwszy raz to on je dla mnie zrobił, gdy dzieci już spały i mieliśmy czas tylko dla siebie.
Ta wersja jest tylko dla dorosłych - dla dzieci zbyt pikantna.
Składniki na pastę
- 3 ząbki czosnku
- 4 cm kawałek imbiru lub 2 łyżeczki w proszku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1-2 łyżeczki papryczki chilli
- 2 łyżeczki kminu
- 1 łyżeczka kurkumy lub curry
Składniki na danie:
- 4 filety z kurczaka bez skóry
- 2 łyżki oleju
- 1 duża obrana cebula
- 1/2 pęczka świeżej kolendry lub pietruszki
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 400g krojonych pomidorów (np. z puszki)
- mleko roślinne (jeśli wybraliście migdałowe lub sojowe 300ml, kokosowe 400ml- jest gęste)
Do podania:
- ryż biały lub brązowy (u nas z ciecierzycą)
- papryka grillowana (opcjonalnie)
- można udekorować kolendrą lub pietruszką
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż (biały 15 min, brązowy 45 min).
- Ryż wymieszaj z ciecierzycą i odstaw.
- Rozgrzej 2 łyżki oleju na dużej patelni. Posiekaj i zeszklij cebulę.
- Dodaj pastę tikka masala i cukier; smaż przez 2 minuty, aż poczujesz intensywny zapach przypraw.
- Dodaj przecier pomidorowy i pomidory z puszki; wymieszaj i gotuj przez kilka minut.
- Przelej sos do blendera i zmiksuj dokładnie.
- Dodaj 1 łyżkę świeżego oleju na patelnię, na której byl gotowany sos i usmaż kurczaka, aż lekko się zabarwi.
- Wlej sos z powrotem na patelnię. Zamieszaj. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut lub do miękkości kurczaka.
- Kiedy mięso zmięknie, spróbuj i w razie konieczności dodaj trochę soli.
- Całość wymieszaj z mlekiem i z posiekaną kolendrą.
- Podawaj z ryżem i grilowaną papryką (opcjonalnie).
0 komentarze :
Prześlij komentarz