Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Rozgrzewająca Chicken Tikka Masala

Rozgrzewająca Chicken Tikka Masala



Zmodyfikowałam przepis Gordona Ramsay'a tak, by każdy 'prosty człowiek' mógł ją sobie w domu przyrządzić. Zamiast  jogurtu dodałam mleko migdałowe (choć często używam kokosowego lub sojowego niesłodzonego), zamiast wyszukanych dodatków proponuje zamienniki, które smakują równie dobrze, jak nie fenomenalnie:)
Chicken Tikka Masala - kurczak w aromatycznym sosie pomidorowym to ulubione od lat bezglutenowe i bezmleczne danie mojego męża. Idealne na kolacje we dwoje. Pierwszy raz to on je dla mnie zrobił, gdy dzieci już spały i mieliśmy czas tylko dla siebie.
Ta wersja jest tylko dla dorosłych - dla dzieci zbyt pikantna.
 

Składniki na pastę

  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek imbiru lub 2 łyżeczki w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki papryczki chilli
  • 2 łyżeczki kminu
  • łyżeczka kurkumy lub curry

Składniki na danie:

  • 4 filety z kurczaka bez skóry
  • łyżki oleju
  • 1 duża obrana cebula
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry lub pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 400g krojonych pomidorów (np. z puszki)
  • mleko roślinne (jeśli wybraliście migdałowe lub sojowe 300ml, kokosowe 400ml- jest gęste) 

Do podania:

  • ryż biały lub brązowy (u nas z ciecierzycą)
  • papryka grillowana (opcjonalnie)
  • można udekorować kolendrą lub pietruszką

Przygotowanie:

  • Ugotuj ryż (biały 15 min, brązowy 45 min).
  • Ryż wymieszaj z ciecierzycą i odstaw.
  • Rozgrzej 2 łyżki oleju na dużej patelni. Posiekaj i zeszklij cebulę.
  • Dodaj pastę tikka masala i cukier; smaż przez 2 minuty, aż poczujesz intensywny zapach przypraw.
  • Dodaj przecier pomidorowy i pomidory z puszki; wymieszaj i gotuj przez kilka minut.
  • Przelej sos do blendera i zmiksuj dokładnie. 
  • Dodaj 1 łyżkę świeżego oleju na patelnię, na której byl gotowany sos i usmaż kurczaka, aż lekko się zabarwi. 
  • Wlej sos z powrotem na patelnię. Zamieszaj. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut lub do miękkości kurczaka.
  • Kiedy mięso zmięknie, spróbuj i w razie konieczności dodaj trochę soli.
  • Całość wymieszaj z mlekiem i z posiekaną kolendrą.
  • Podawaj z  ryżem i grilowaną papryką (opcjonalnie).

 

SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.