Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Zupa krem porowo-ziemniaczana z zielonym groszkiem i mlekiem kokosowym

Zupa krem porowo-ziemniaczana z zielonym groszkiem i mlekiem kokosowym


Szybka, sycąca zupa dla dzieci i dorosłych. Moja córka jest niejadkiem a zjadła całą miseczkę. A przy tym pomrukiwała: 'mmm...pycha mama''. Taki mały komplement, a ja czuję się jak w niebie. Jestem taka szczęśliwa, bo ta wspaniała zupa zawiera w sobie tyle składników odżywczych i witamin, że stanowi pełen wartościowy lunch lub kolację

Składniki

  • 30 g masła (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 2 pory
  • 300 g ziemniaków
  • 250 g zielonego groszku (dzisiaj z puszki)
  • 800 ml wywaru jarzynowego lub drobiowego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • grzanki/wiórki kokosowe/pieprz/śmietanka sojowa (do dekoracji)

Przygotowanie:

  • Ziemniaki pokroić w kostkę gotować w bulionie ok. 5 minut.
  • Obrać pory (zostawić tylko białą część) i cebulę. Dokładnie opłukać. Pokroić w kostkę.
  • Wrzucić do bulionu.Zmniejszyć ogień do minimum, gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw.
  • Przed końcem gotowania dodać masło, zielony groszek i mleko kokosowe.
  • Zupę doprawić solą (jeśli wasze dzieci jej używają)
  • Zmiksować w blenderze stojącym na gładki krem.

 Dodatki:

  • Można udekorować grzankami, wiórkami kokosowymi, pieprzem lub zrobić kleks z mleka kokosowego lub śmietanki.

Smacznego!


SHARE

About Jola Kiljanek

4 komentarze :

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.