Dzisiaj przedstawiam wam moją ukochaną zupę krem. Jest chyba najzdrowsza na świecie! Polecam osobom na diecie. Pierwszy raz zrobiłam ją zamiast tradycyjnego barszczu czerwonego na Wigilię. Jest idealna na odświętny obiad ale przede wszystkim cieszę się, że dzieci doceniły tę czerwoną zupkę. Słodka, kwaskowata, kremowa. Szklanka mleka roślinnego-nadaje dodatkowej delikatności -dzieci wolą z mlekiem, mąż bez. Jeśli gotujecie bez mleka smak będzie bardziej wyrazisty ale pamiętajcie by dodać zamiast niego więcej wody.
Składniki:
500 g buraków
2 marchewki
500 ml przecieru pomidorowego w butelce lub puszce
1 duża cebula
2 marchewki
500 ml przecieru pomidorowego w butelce lub puszce
1 duża cebula
1 łyżka oleju
2 jabłka
1 papryka czerwona
3,5 litra wody
2 jabłka
1 papryka czerwona
3,5 litra wody
Szklanka mleka roślinnego-opcjonalnie lub wody
2 łyżki oliwy z oliwek
2 listki laurowe
sól oraz pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 listki laurowe
sól oraz pieprz do smaku
Do podania:
Kleks ze śmietany sojowej lub owsianej
Ziemniaki z wody
Koperek
Przygotowanie:
- Zagotować wodę w garnku.
- Buraki umyć, obrać, pokroić w grube plastry.
- Marchewki obrać i pokroić na połówki.
- Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki.
- Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na spore kawałki.
- Wrzucić do wrzątku razem z liśćmi laurowymi. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu.
- Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, chwilkę podsmażyć na łyżce oleju. Dodać do zupy.
- Dolać przecier pomidorowy. Gotować pod przykryciem ok 45 min.
- Dodać oliwę z oliwek-zwiększy wchłanianie witamin. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Nalać do miseczek, udekorować kleksem ze śmietany.
- Dla dzieci przed podaniem polecam dolać mleko roślinne. Gotowe!
Świetnie pasuje do gorących ziemniaków z wody, posypanych koperkiem.
Pycha, pycha, pycha!
0 komentarze :
Prześlij komentarz