Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Pizza bezglutenowa-mój zdrowy fast food :)

Pizza bezglutenowa-mój zdrowy fast food :)



Szybka pizza bezglutenowa najbardziej zbliżona smakiem do pszennej. Zajadajcie z ulubionymi dodatkami, zamiast sera można użyć sera wegańskiego Violife do pizzy lub pominąć :) Chrupiąca, miękka w środku, pyszna i zdrowa. Polecam.

 

Składniki na ciasto / 2 pizze:

  • 3/4 szklanki mąki z tapioki lub skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy lub gryczanej
  • 1/3 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego
  • 1 opakowanie drożdży suchych (7g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 białka jajek-weganie mogą pominąć:)
  • 1 łyżeczka oregano 
 

Przygotowanie:

  • W dużej misce połączyć wszystkie mąki i sól, wymieszać.

  •  Mleko z cukrem podgrzać do temperatury ok 45 st. Celcjusza. Wsypać drożdże, wymieszać, odczekać 3 minuty.

  •  Do mąki wlewać stopniowo mleko z drożdżami jednocześnie mieszając łyżką. Po połączeniu składników dodać oliwę oraz białka jajek i ponownie wymieszać.

  •  Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut.

  •  Foremki (23-26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować olejem. Do każdej wyłożyć po połowie ciasta i rozsmarować je po całej powierzchni. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  •  Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Rozsmarować na pizzach sos pomidorowy i posypać ulubionymi dodatkami (z wyjątkiem sera). Zapiekać 15 minut. Po tym czasie posypać serem i zapiec ok. 5 minut. Po upieczeniu posypać oregano.

    Smacznego!

SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.