Szybka pizza bezglutenowa najbardziej zbliżona smakiem do pszennej. Zajadajcie z ulubionymi dodatkami, zamiast sera można użyć sera wegańskiego Violife do pizzy lub pominąć :) Chrupiąca, miękka w środku, pyszna i zdrowa. Polecam.
Składniki na ciasto / 2 pizze:
- 3/4 szklanki mąki z tapioki lub skrobi ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy lub gryczanej
- 1/3 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego
- 1 opakowanie drożdży suchych (7g)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 2 białka jajek-weganie mogą pominąć:)
- 1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
W dużej misce połączyć wszystkie mąki i sól, wymieszać.
Mleko z cukrem podgrzać do temperatury ok 45 st. Celcjusza. Wsypać drożdże, wymieszać, odczekać 3 minuty.
Do mąki wlewać stopniowo mleko z drożdżami jednocześnie mieszając łyżką. Po połączeniu składników dodać oliwę oraz białka jajek i ponownie wymieszać.
Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut.
Foremki (23-26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować olejem. Do każdej wyłożyć po połowie ciasta i rozsmarować je po całej powierzchni. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Rozsmarować na pizzach sos pomidorowy i posypać ulubionymi dodatkami (z wyjątkiem sera). Zapiekać 15 minut. Po tym czasie posypać serem i zapiec ok. 5 minut. Po upieczeniu posypać oregano.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz