Pochodzące z Ameryki wilgotne ciastka, gliniaste, mocno czekoladowe, ale odchudzone- bez mąki, z mniejsza ilością cukru niż zazwyczaj i oczywiście z cukinia, ale nie mówcie nikomu, bo jest niewyczuwalna:) Mąż powiedział: "Najlepsze!" :)
Przygotowanie 15 minut
Pieczenie 30 minut
Składniki /ok.12 porcji
suche:- 1,5 szklanki maki migdałowej
- 1/2 szklanki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
- 1/2 szklanki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki pokruszonej czekolady bezglutenowej
- 1/2 szklanki oleju np.kokosowego
- 1 jajko
- 1 banan
- 2 małe cukinie ( 1,5 szklanki startej na małych oczkach i odciśniętej cukinii)
- 8 łyżek miodu płynnego
- tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzej do 180 st. Celsjusza.
- W średniej wielkości misce wymieszaj suche składniki (z wyjątkiem pokruszonej czekolady)
- W drugiej misce połącz mokre składniki. Mase wymieszaj z suchymi składnikami i teraz dodaj pokruszona czekoladę.
- Ciasto rozsmaruj w wyłożonej papierem do pieczenia formie o wymiarach ok.22cm x 33cm.
- Piecz ok. 30 min do "sprężystości ciasta" :)
- Na gorące ciasto połóż kawałki czekolady i rozsmaruj jak polewę.
- Poczekaj z krojeniem do wystudzenia ok. 30 minut. Wiem, wiem to trudne ;)
0 komentarze :
Prześlij komentarz