Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Bezglutenowe brownies z cukinią

Bezglutenowe brownies z cukinią



Pochodzące z Ameryki wilgotne ciastka, gliniaste, mocno czekoladowe, ale odchudzone- bez mąki, z mniejsza ilością cukru niż zazwyczaj i oczywiście z cukinia, ale nie mówcie nikomu, bo jest niewyczuwalna:) Mąż powiedział: "Najlepsze!" :)
Przygotowanie 15 minut
Pieczenie 30 minut


Składniki /ok.12 porcji

suche:
  • 1,5 szklanki maki migdałowej
  • 1/2 szklanki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki pokruszonej czekolady bezglutenowej
 mokre:
  • 1/2 szklanki oleju np.kokosowego 
  • 1 jajko
  • 1 banan 
  • 2 małe cukinie ( 1,5 szklanki startej na małych oczkach i odciśniętej cukinii) 
  • 8 łyżek miodu płynnego
Polewa:
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Wykonanie: 

  • Piekarnik nagrzej do 180 st. Celsjusza.
  • W średniej wielkości misce wymieszaj suche składniki (z wyjątkiem pokruszonej czekolady)
  • W drugiej misce połącz mokre składniki. Mase wymieszaj z suchymi składnikami i teraz dodaj pokruszona czekoladę.
  • Ciasto rozsmaruj w wyłożonej papierem do pieczenia formie o wymiarach ok.22cm x 33cm.
  • Piecz ok. 30 min do "sprężystości ciasta" :)
  • Na gorące ciasto połóż kawałki czekolady i rozsmaruj jak polewę.
  • Poczekaj z krojeniem do wystudzenia ok. 30 minut. Wiem, wiem to trudne ;)

Smacznego!

 

SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.