Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Wielkanocne babeczki-kokosowe gniazdka bez glutenu, mleka

Wielkanocne babeczki-kokosowe gniazdka bez glutenu, mleka



Te babeczki maja niesamowitą konsystencję, są mocno kokosowe, bez mąki a jednak niekruszące się i zachowujące swiezosc do 3 dni ( co przy wypiekach bezglutenowych rzadko sie zdarza:)).
Co ciekawe, są smaczniejsze, niż te z maka pszenna, ale tez trudno się domyślić, że nie ma w nich grama mąki ;) Mój mąż doradził mi polewę z gorzkiej czekolady, po czym uznał:
"Mmm...smakują jak bounty!"
Ale na prawdziwe bounty jeszcze przyjdzie pora:)
Uwielbiam robić słodkości w nowych zdrowszych wersjach. Mam na nie masę niekończących się pomysłów. To jest po prostu uzależniające!

Zdaje sobie sprawę, ze mąka migdałowa i kokosowa to drogi wydatek, ale warto czasem zainwestować i zrobić coś wyjątkowego na specjalna okazje, może na Wielkanoc? Te urocze gniazdka w pastelowych kolorach z będą wspaniałą dekoracją na mój wielkanocny stół, a może
i Twój? :)


Na 8 muffinek potrzebujemy:


  • 100 g wiórków kokosowych niesłodzonych
  • 3/4 mąki migdałowej
  • 3 łyżeczki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki wstrząśniętego mleczka kokosowego
  • 3 łyżki oleju np. kokosowego
Polewa:
  • tabliczka gorzkiej bezglutenowej czekolady
lub
  • krem z mleczka kokosowego
  • prażone wiórki kokosowe

Dekoracja:
  • migdały w kolorowej polewie


Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 175 st. Celsjusza.
  • Foremkę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami.
  • W dużej misce wymieszaj suche składniki.
  • W drugim naczyniu wymieszaj mokre składniki i następnie wymieszaj je z suchymi składnikami.
  • Wypełnij masa papilotki prawie do pełna. Piecz ok 20 minut do suchego patyczka.
  • Posmaruj polewa z mleczka kokosowego, kiedy babeczki wystygną. Jeśli używasz czekolady nie musisz czekać! Po prostu rozpuść czekoladę w mikrofalówce i posmaruj swoje muffinki.
  •  Wiorki kokosowe upraż chwile na suchej patelni.
  • Muffinki posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj wielkanocnymi (lub naturalnymi) migdałami. 
Wielkanocne gniazdka gotowe! Smacznego :)



SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.