Te babeczki maja niesamowitą konsystencję, są mocno kokosowe, bez mąki a jednak niekruszące się i zachowujące swiezosc do 3 dni ( co przy wypiekach bezglutenowych rzadko sie zdarza:)).
Co ciekawe, są smaczniejsze, niż te z maka pszenna, ale tez trudno się domyślić, że nie ma w nich grama mąki ;) Mój mąż doradził mi polewę z gorzkiej czekolady, po czym uznał:
"Mmm...smakują jak bounty!"
Ale na prawdziwe bounty jeszcze przyjdzie pora:)
Uwielbiam robić słodkości w nowych zdrowszych wersjach. Mam na nie masę niekończących się pomysłów. To jest po prostu uzależniające!
Zdaje sobie sprawę, ze mąka migdałowa i kokosowa to drogi wydatek, ale warto czasem zainwestować i zrobić coś wyjątkowego na specjalna okazje, może na Wielkanoc? Te urocze gniazdka w pastelowych kolorach z będą wspaniałą dekoracją na mój wielkanocny stół, a może
i Twój? :)

Na 8 muffinek potrzebujemy:
- 100 g wiórków kokosowych niesłodzonych
- 3/4 mąki migdałowej
- 3 łyżeczki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 3 jajka
- 1/3 szklanki miodu
- 1/3 szklanki wstrząśniętego mleczka kokosowego
- 3 łyżki oleju np. kokosowego
Polewa:
- tabliczka gorzkiej bezglutenowej czekolady
- krem z mleczka kokosowego
- prażone wiórki kokosowe
Dekoracja:
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 175 st. Celsjusza.
- Foremkę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami.
- W dużej misce wymieszaj suche składniki.
- W drugim naczyniu wymieszaj mokre składniki i następnie wymieszaj je z suchymi składnikami.
- Wypełnij masa papilotki prawie do pełna. Piecz ok 20 minut do suchego patyczka.
- Posmaruj polewa z mleczka kokosowego, kiedy babeczki wystygną. Jeśli używasz czekolady nie musisz czekać! Po prostu rozpuść czekoladę w mikrofalówce i posmaruj swoje muffinki.
- Wiorki kokosowe upraż chwile na suchej patelni.
- Muffinki posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj wielkanocnymi (lub naturalnymi) migdałami.
0 komentarze :
Prześlij komentarz