W
USA serniki wegańskie robi się tylko z orzechów nerkowca lub makadamia.
W ogóle kaszę jaglaną ciężko było mi tu dostać. W niektórych sklepach
nie wiedzą, co to jest. Nie może tak dłużej być! :D Jednak u dobrej
znajomej, która jest Polką jadłam przepysznie ugotowany budyń z kaszy
jaglanej z owocami i dostałam w prezencie chyba 5 paczek, dzięki Ela
️
Migdałowo-kokosowo-daktylowy
spód, delikatna waniliowa masa jaglana pokryta truskawkowym musem i
świeżymi owocami. I tak oto powstał mój pierwszy przepyszny lekki
serniczek na upalne dni. Bo komu chce się włączać piekarnik latem?;)
mimo, że kwiecień u nas już bywają dni po 28st. Celsjusza! I możemy
cieszyć się truskawami...:)
Sernik
idealny na deser, jak i pełnowartościowe śniadanie, także dla
najmłodszych, których tym razem do kaszy nie trzeba będzie namawiać. Bo
to jeszcze kasza czy już nie kasza?;)
Jedyny
problem miałam z musem truskawkowym, który mi nie zastygł zbyt dobrze
bo za mało dałam agaru. Ale przepis już poprawiony:)
Ja się denerwuje, że mi masa spływa a mąż na to:
'To artystyczne jest, zostaw, zostaw, lepiej już daj kawałek'
A
po spróbowaniu...nie mógł wyjść z podziwu, bo sernik wprost rozpływa
się w ustach ;) Szczęście smakuje najlepiej gdy się je dzieli z innymi
:) Więc mąż poczęstował kolegów z pracy, a ja koleżankę sąsiadkę. Sernik wychodzi bardzo duży, jest się czym podzielić:) A wy
komu zrobicie taką niespodziankę?
Składniki
tortownica o śr. 23cm:
Spód:
- 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 20 sztuk daktyli suszonych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Środek jaglany:
- 2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 5 szklanek mleka roślinnego(np. migdałowego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
- 1 szklanka syropu z agawy lub do smaku
- 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego-tylko stała część
- 4 pełne łyżeczki żelatyny lub 3 łyżeczki agar agar* 'żelatyny roślinnej'
- 1/3 szklanki wrzątku (w przypadku agaru parę łyżek)
*
Porcję agaru zalewamy zimną wodą (na 3 łyżeczki ok. 0,5 szklanki) i
pozostawiamy na jakiś czas, aż napęcznieje (ok. 10 minut). Następnie
przekładamy do małego garnuszka i podgrzewamy na kuchence, doprowadzając do zagotowania, co jest przeciwstawne z żelatyną. Agar bowiem rozpuszcza się dopiero w 90-100 stopniach Celsjusza!
Gotujemy
na wolnym ogniu, aż agar-agar całkowicie się rozpuści. Pozostawiamy do
lekkiego przestudzenia, po czym łączymy z odpowiednią masą i gotujemy ponownie- tężeje szybciej niż żelatyna, więc nie trzeba długo czekać na jej zastygnięcie.
Co ciekawe, agar można ponownie zagotować!
co jest raczej niewskazane przy pracy z żelatyną. Jeśli okaże się, że
nasz deser nie ulegnie stężeniu, bo dodaliśmy za mało agaru, wystarczy
masę rozpuścić, dodać napęczniały agar i zagotować ponownie.
1 łyżeczka żelatyny to = od 1/2 do 2 łyżeczek agaru (czytajmy opakowania)
Na 100 ml płynu/soku = nieco mniej niż 1 płaska (5 ml) łyżeczka agaru czyli około 3 g
Mus truskawkowy:
- 2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek
- 1 łyżeczka agawy lub do smaku
- Odrobina soku z cytryny
- 2 łyżeczki agaru
Dekoracja:
- 1 szklanka pokrojonych na plasterki świeżych truskawek
- 1 szklanka świeżych truskawek w całości
Przygotowanie:
Spód:
- Daktyle zalej wrzątkiem-tylko do poziomu ich przykrycia. Pozostaw na 15 min. Zmiksuj blenderem na gładką masę z wodą, w której się moczyły. Przełóż do średniej miski i dodaj 1,5 szklanki mąki migdałowej lub mielonych migdałów oraz 1 szklankę wiórków kokosowych (najlepiej niesłodzonych). Wymieszaj. Masa ma być gęsta, jak do lepienia i odchodzić od rąk.
- Dno okrągłej tortownicy o wymiarach ok. 23 cm (ale nie mniejszej, bo sernik się nie zmieści) wyściel wyciętym kołem z papieru do pieczenia i uklep na nim masę na spod. Gotowe. Schodź w lodówce.
Masa na środek jaglany:
- 2 szklanki suchej kaszy jaglanej przełóż na sito i płucz pod gorącą wodą, aż kasza zacznie pachnieć a woda po kaszy będzie płynęła przejrzysta. Ok. 4 minuty. Na koniec przepłucz wrzątkiem. Pozbędziemy się w ten sposób goryczy z kaszy jaglanej.
- Zagotuj 2,5 szklanki mleka i 2,5 szklanki wody w jednym garnku. Dodaj opłukaną kaszę i gotuj na średnim ogniu ok. 25 minut często mieszając. Można przykryć ale pod koniec gotowania lepiej gotować bez przykrycia i kontrolować sytuacje. Prawidłowe ugotowanie kaszy jest najważniejsze. Kasza ma bulgotać i być bardzo gęsta ale nie sucha.
- Śmietanki z obu mlek kokosowych zagotuj z zaczynem z agaru,* ciągle mieszając, dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub aromatu (prawdziwe ziarenka wanilii mile widziane:)). W razie potrzeby dodaj wody. Gotowe śmietanki z agarem wlej do gorącej kaszy i dodaj szklankę syropu z agawy. Zmiksuj wszystko na idealnie gładką masę (jak na budyń). W masie nie może być żadnych grudek. Jeśli nie chce się zmiksować dodaj 2 łyżki mleka migdałowego i miksuj dalej. Mi to zajęło ok. 15 min blenderem 'żyrafą.'
- Jeśli używasz żelatyny, ZAMIAST AGARU wlej zaczyn teraz-wlewając po łyżce i cały czas miksując.
- Gotową masę wlewamy na spod i chłodzimy w lodówce, aż całkowicie stężeje. W między czasie robimy mus truskawkowy.
Mus truskawkowy:
1.
Zamrożone truskawki można rozmrozić podgrzewając je na patelni z
odrobiną wody pod przykryciem. Zmiksowane truskawki na purée, przełóż do rondelka dodaj
odrobinę cytryny oraz syrop z agawy. Doprowadź powoli sos do wrzenia,
nie musi on jednak bardzo bulgotać.
2.
Dodaj agar i przez chwilę szybko wmieszaj agar i gotuj przez kilka
minut, aż żelatyna roślinna w pełni się rozpuści i zacznie działać.
3.
Mus odstaw do ostygnięcia, uważaj aby całkowicie nie zastygł. Przelej
na wierzch ostudzonego wcześniej sernika, odstaw w zimne miejsce,
gdy wystygnie przełóż do lodówki do pełnego zastygnięcia.
Wynn Slots for Android and iOS - Wooricasinos
OdpowiedzUsuńA free app for septcasino slot machines from WRI Holdings Limited communitykhabar that lets you play the popular games, such as https://deccasino.com/review/merit-casino/ free video wooricasinos.info slots, table games and live casino