Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Sernik jaglany z musem truskawkowym bez pieczenia (bez glutenu, bez mleka, bez jajek i cukru)

Sernik jaglany z musem truskawkowym bez pieczenia (bez glutenu, bez mleka, bez jajek i cukru)




W USA serniki wegańskie robi się tylko z orzechów nerkowca lub makadamia. W ogóle kaszę jaglaną ciężko było mi tu dostać. W niektórych sklepach nie wiedzą, co to jest. Nie może tak dłużej być! :D Jednak u dobrej znajomej, która jest Polką jadłam przepysznie ugotowany budyń z kaszy jaglanej z owocami i dostałam w prezencie chyba 5 paczek, dzięki Ela ❤






Migdałowo-kokosowo-daktylowy spód, delikatna waniliowa masa jaglana pokryta truskawkowym musem i świeżymi owocami. I tak oto powstał mój pierwszy przepyszny lekki serniczek na upalne dni. Bo komu chce się włączać piekarnik latem?;) mimo, że kwiecień u nas już bywają dni po 28st. Celsjusza! I możemy cieszyć się truskawami...:)



Sernik idealny na deser, jak i pełnowartościowe śniadanie, także dla najmłodszych, których tym razem do kaszy nie trzeba będzie namawiać. Bo to jeszcze kasza czy już nie kasza?;)



Jedyny problem miałam z musem truskawkowym, który mi nie zastygł zbyt dobrze bo za mało dałam agaru. Ale przepis już poprawiony:)

Ja się denerwuje, że mi masa spływa a mąż na to: 

'To artystyczne jest, zostaw, zostaw, lepiej już daj kawałek' 

A po spróbowaniu...nie mógł wyjść z podziwu, bo sernik wprost rozpływa się w ustach ;) Szczęście smakuje najlepiej gdy się je dzieli z innymi :) Więc mąż poczęstował kolegów z pracy, a ja koleżankę sąsiadkę. Sernik wychodzi bardzo duży, jest się czym podzielić:) A wy komu zrobicie taką niespodziankę? 

Składniki

tortownica o śr. 23cm:

Spód: 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej 
  • 20 sztuk daktyli suszonych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Środek jaglany:

  • 2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 5 szklanek mleka roślinnego(np. migdałowego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
  • 1 szklanka syropu z agawy lub do smaku
  • 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego-tylko stała część
  • 4 pełne łyżeczki żelatyny lub 3 łyżeczki agar agar* 'żelatyny roślinnej'
  • 1/3 szklanki wrzątku (w przypadku agaru parę łyżek)

* Porcję agaru zalewamy zimną wodą (na 3 łyżeczki ok. 0,5 szklanki) i pozostawiamy na jakiś czas, aż napęcznieje (ok. 10 minut). Następnie przekładamy do małego garnuszka i podgrzewamy na kuchence, doprowadzając do zagotowania, co jest przeciwstawne z żelatyną. Agar bowiem rozpuszcza się dopiero w 90-100 stopniach Celsjusza!
Gotujemy na wolnym ogniu, aż agar-agar całkowicie się rozpuści. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym łączymy z odpowiednią masą i gotujemy ponownie- tężeje szybciej niż żelatyna, więc nie trzeba długo czekać na jej zastygnięcie.
Co ciekawe, agar można ponownie zagotować! co jest raczej niewskazane przy pracy z żelatyną. Jeśli okaże się, że nasz deser nie ulegnie stężeniu, bo dodaliśmy za mało agaru, wystarczy masę rozpuścić, dodać napęczniały agar i zagotować ponownie.

1 łyżeczka żelatyny to = od 1/2 do 2 łyżeczek agaru (czytajmy opakowania)

 Na 100 ml płynu/soku = nieco mniej niż 1 płaska (5 ml) łyżeczka agaru czyli około 3 g

Mus truskawkowy:

  • 2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek
  • 1 łyżeczka agawy lub do smaku
  • Odrobina soku z cytryny
  • 2 łyżeczki agaru 

Dekoracja:

  • 1 szklanka pokrojonych na plasterki świeżych truskawek
  • 1 szklanka świeżych truskawek w całości

Przygotowanie:

 Spód:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem-tylko do poziomu ich przykrycia. Pozostaw na 15 min. Zmiksuj blenderem na gładką masę z wodą, w której się moczyły. Przełóż do średniej miski i dodaj 1,5 szklanki mąki migdałowej lub mielonych migdałów oraz 1 szklankę wiórków kokosowych (najlepiej niesłodzonych). Wymieszaj. Masa ma być gęsta, jak do lepienia i odchodzić od rąk. 
  2. Dno okrągłej tortownicy o wymiarach ok. 23 cm (ale nie mniejszej, bo sernik się nie zmieści) wyściel wyciętym kołem z papieru do pieczenia i uklep na nim masę na spod. Gotowe. Schodź w lodówce.

Masa na środek jaglany:

  1. 2 szklanki suchej kaszy jaglanej przełóż na sito i płucz pod gorącą wodą, aż kasza zacznie pachnieć a woda po kaszy będzie płynęła przejrzysta. Ok. 4 minuty. Na koniec przepłucz wrzątkiem. Pozbędziemy się w ten sposób goryczy z kaszy jaglanej. 
  2. Zagotuj 2,5 szklanki mleka i 2,5 szklanki wody w jednym garnku. Dodaj opłukaną kaszę i gotuj na średnim ogniu ok. 25 minut często mieszając. Można przykryć ale pod koniec gotowania lepiej gotować bez przykrycia i kontrolować sytuacje. Prawidłowe ugotowanie kaszy jest najważniejsze. Kasza ma bulgotać i być bardzo gęsta ale nie sucha.
  3. Śmietanki z obu mlek kokosowych zagotuj z zaczynem z agaru,* ciągle mieszając, dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub aromatu (prawdziwe ziarenka wanilii mile widziane:)). W razie potrzeby dodaj wody. Gotowe śmietanki z agarem wlej do gorącej kaszy i dodaj szklankę syropu z agawy. Zmiksuj wszystko na idealnie gładką masę (jak na budyń). W masie nie może być żadnych grudek. Jeśli nie chce się zmiksować dodaj 2 łyżki mleka migdałowego i miksuj dalej. Mi to zajęło ok. 15 min blenderem 'żyrafą.' 
  4. Jeśli używasz żelatyny, ZAMIAST AGARU wlej zaczyn teraz-wlewając po łyżce i cały czas miksując. 
  5. Gotową masę wlewamy na spod i chłodzimy w lodówce, aż całkowicie stężeje. W między czasie robimy mus truskawkowy.


Mus truskawkowy:

 



1. Zamrożone truskawki można rozmrozić podgrzewając je na patelni z odrobiną wody pod przykryciem. Zmiksowane truskawki na purée, przełóż do rondelka dodaj odrobinę cytryny oraz syrop z agawy. Doprowadź powoli sos do wrzenia, nie musi on jednak bardzo bulgotać.
2. Dodaj agar i przez chwilę szybko wmieszaj agar i gotuj przez kilka minut, aż żelatyna roślinna w pełni się rozpuści i zacznie działać.
3. Mus odstaw do ostygnięcia, uważaj aby całkowicie nie zastygł. Przelej na wierzch ostudzonego wcześniej sernika, odstaw w zimne miejsce, gdy wystygnie przełóż do lodówki do pełnego zastygnięcia. 
Gotowe!


SHARE

About Jola Kiljanek

1 komentarze :

  1. Wynn Slots for Android and iOS - Wooricasinos
    A free app for septcasino slot machines from WRI Holdings Limited communitykhabar that lets you play the popular games, such as https://deccasino.com/review/merit-casino/ free video wooricasinos.info slots, table games and live casino

    OdpowiedzUsuń

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.