Na pierwszy rzut oka takie same, a jednak-po lewej z kurczkiem, po prawej z batatem :)
Szybki obiad-pyszne tacos na bazie zdrowszych naleśników z dużą ilością warzyw: czerwoną fasolą, czerwoną cebulą, awocado, szczypiorkiem, pietruszką i batatem. Tak sobie wymyśliłam, ale wy możecie oczywiście inspirować się zawartością swojej lodówki :) Będzie tu pasował również pomidor czy kukurydza, dla mięsożerców marynowany kurczak. Do tacos proponuję dodać domowy hummus, wtedy nasze danie naprawdę będzie przepyszne i zdrowe.
Składniki:
- 2 naleśniki na tortille (np. z PRZEPISU NA DOMOWE BEZGLUTENOWE NALESNIKI)
- 4 łyżki hummusu (przepis TUTAJ)
- 1/2 cebuli czerwonej
- 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- 1/2 piersi z kuczaka lub ugotowany i ugrillowany batat
- 2 łyżki szypiorku
- 2 łyzki natki pietruszki-opcjonalnie
- 1/2 awocado
- 1/2 cytryny lub limonki
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Smażymy naleśniki na tortille przepis TUTAJ.
- Zamarynowaną pierś z kurczka zgrillować na patelni grillowej z 1 łyżką oleju. Jeśli wybieramy batata-gotujemy go w osolonej wodzie lub na parze kilka minut a później lekko grillujemy.
- Cebulę, szczypiorek i natkę pietruszki siekamy drobno. Awocado kroimy w paski i skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki, by nie ciemniało.
- Naleśniki smarujemy paprykowym hummusem i dodajemy przygotowane dodatki.
Tak przyrządzone tacos można zapakować do pudełka lunchowego i cieszyć się warzywkami w pracy. Proponuję zajadać na ciepło z użyciem widelca-będzie łatwiej ;)
0 komentarze :
Prześlij komentarz