Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Tacos z tortilli z hummusem wegetariańskie lub z kurczakiem

Tacos z tortilli z hummusem wegetariańskie lub z kurczakiem



Na pierwszy rzut oka takie same, a jednak-po lewej z kurczkiem, po prawej z batatem :)
Szybki obiad-pyszne tacos na bazie zdrowszych naleśników z dużą ilością warzyw: czerwoną fasolą, czerwoną cebulą, awocado, szczypiorkiem, pietruszką i batatem. Tak sobie wymyśliłam, ale wy możecie oczywiście inspirować się zawartością swojej lodówki :) Będzie tu pasował również pomidor czy kukurydza, dla mięsożerców marynowany kurczak. Do tacos proponuję dodać domowy hummus, wtedy nasze danie naprawdę będzie przepyszne i zdrowe.

Składniki:
  • 2 naleśniki na tortille (np. z PRZEPISU NA DOMOWE BEZGLUTENOWE NALESNIKI)
  • 4 łyżki hummusu (przepis TUTAJ)
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • 1/2 piersi z kuczaka lub ugotowany i ugrillowany batat
  • 2 łyżki szypiorku
  • 2 łyzki natki pietruszki-opcjonalnie
  • 1/2 awocado
  • 1/2 cytryny lub limonki
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:
  • Smażymy naleśniki na tortille przepis TUTAJ.
  • Zamarynowaną  pierś z kurczka zgrillować na patelni grillowej z 1 łyżką oleju. Jeśli wybieramy batata-gotujemy go w osolonej wodzie lub na parze kilka minut a później lekko grillujemy.
  • Cebulę, szczypiorek i natkę pietruszki siekamy drobno. Awocado kroimy w paski i skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki, by nie ciemniało.
  • Naleśniki smarujemy paprykowym hummusem i dodajemy przygotowane dodatki. 

Tak przyrządzone tacos można zapakować do pudełka lunchowego i cieszyć się warzywkami w pracy. Proponuję zajadać na ciepło z użyciem widelca-będzie łatwiej ;)


SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.