U mnie 22:00 a ja siedzę w kuchni i piekę. Oszalała? Ktoś pomyśli. Ale prawda jest taka, ze przy dwójce dzieci, którym energia nigdy się nie kończy, dopiero teraz mam czas.
I możliwości! Tak śpią, przynajmniej nie otworzą piekarnika, uff. A rano będzie gotowe dla wszystkich pyszne śniadanko...
i to jest moje szczęście :)
"Żyj chwilą! Chyba że chwila jest nieprzyjemna, w takim przypadku zjedz ciasteczko."
Ciasteczkowy potwór
Ja bym powiedziała-zjedz banana bread ;) Chodzi o to, że nie będę wyolbrzymiać swoich problemów. Ma je każdy. Ale będę się cieszyć z drobnych rzeczy, jak kawałek ciasta i kawa z rana :) uśmiech i do przodu!
Polecam---->o.Adam Szustak ciasteczko
Dzisiaj dobra słodycz. W zaledwie 5 krokach możecie stworzyć najbardziej popularne ciasto w USA.
Ten przepis powstał na moich wielu próbach i błędach. Ciasto raz mi wychodziło zbyt twarde, innym razem opadnięty zakalec, aż tu wreszcie...IDEALNE! Wilgotne, mięciutkie, bananowo-kokosowe. Mmm.. <3
W wersji zdrowej, bezglutenowej, bezmlecznej i bez białego cukru, jedzcie bez wyrzutów sumienia:)
Idealne na śniadanie. Zawsze wychodzi i szybko znika :) Polecam.
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 3 jajka
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 1-2 łyżki miodu
- 4 płaskie łyżki mąki kokosowej *
- 4 łyżki mąki jaglanej*lub owsianej bez glutenu
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej(mozna pominąć)
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 1 łyżeczka cynamonu
* Można użyć też migdałowej ok 1,5 szklanki +1/4 szklanki kokosowej-wersja paleo +1/2 łyżeczki sody, reszta składników bez zmian.
Krok 1
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.Krok 2
Banany pokroić na plasterki i zmiksować.Krok 3
Dodać jajka, miód, płynny olej kokosowy, dokładnie wymieszać.Krok 4
W osobnym naczyniu połączyć suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamoni orzechy.
Krok 5
Suche i mokre składniki połączyć i ucierać chwilkę drewniana łyżką.Ciasto przełożyć do formy keksowej 19cm x 9cm, najlepiej wyścielonej papierem do pieczenia, masę wyrównać. Piec ok 60 minut do suchego patyczka.
Smacznego.
Najpyszniejszy bananowy chlebek jaki kiedykolwiek jadlam ❤ spróbuję go zrobić w tygodniu ☺
OdpowiedzUsuńDzis robie banana bread z Twojego przepisu po raz pierwszy. Mam nadzieje, ze tez bedzie tak smakowicie wygladal 😉 Pozdrawiam, Ania Karas
OdpowiedzUsuń