Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Amerykański Banana Bread - GLUTEN FREE kokosowy w 5 krokach

Amerykański Banana Bread - GLUTEN FREE kokosowy w 5 krokach


U mnie 22:00 a ja siedzę w kuchni i piekę. Oszalała? Ktoś pomyśli. Ale prawda jest taka, ze przy dwójce dzieci, którym energia nigdy się nie kończy, dopiero teraz mam czas.

I możliwości! Tak śpią, przynajmniej nie otworzą piekarnika, uff. A rano będzie gotowe dla wszystkich pyszne śniadanko...

i to jest moje szczęście :)


"Żyj chwilą! Chyba że chwila jest nieprzyjemna, w takim przypadku zjedz ciasteczko."

Ciasteczkowy potwór

Ja bym powiedziała-zjedz banana bread ;) Chodzi o to, że nie będę wyolbrzymiać swoich problemów. Ma je każdy. Ale będę się cieszyć z drobnych rzeczy, jak kawałek ciasta i kawa z rana :) uśmiech i do przodu!

Polecam---->o.Adam Szustak ciasteczko


Dzisiaj dobra słodycz. W zaledwie 5 krokach możecie stworzyć najbardziej popularne ciasto w USA.

Ten przepis powstał na moich wielu próbach i błędach. Ciasto raz mi wychodziło zbyt twarde, innym razem opadnięty zakalec, aż tu wreszcie...IDEALNE! Wilgotne, mięciutkie, bananowo-kokosowe. Mmm.. <3

W wersji zdrowej, bezglutenowej, bezmlecznej i bez białego cukru, jedzcie bez wyrzutów sumienia:)
Idealne na śniadanie. Zawsze wychodzi i szybko znika :) Polecam.




 Składniki:

  •     3 bardzo dojrzałe banany
  •     3 jajka
  •     2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  •     1-2 łyżki miodu
  •     4 płaskie łyżki mąki kokosowej *
  •     4 łyżki mąki jaglanej*lub owsianej bez glutenu 
  •     1 łyżka skrobi kukurydzianej(mozna pominąć) 
  •     garść orzechów włoskich
  •     1 łyżeczka sody
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  •     1 łyżeczka cynamonu

* Można użyć też migdałowej ok 1,5 szklanki +1/4 szklanki kokosowej-wersja paleo +1/2 łyżeczki sody, reszta składników bez zmian.

Krok 1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Krok 2

Banany pokroić na plasterki i zmiksować.

Krok 3

Dodać jajka, miód, płynny olej kokosowy, dokładnie wymieszać.

Krok 4

W osobnym naczyniu połączyć suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon
i orzechy.

Krok 5

Suche i mokre składniki połączyć i ucierać chwilkę drewniana łyżką.
Ciasto przełożyć do formy keksowej 19cm x 9cm, najlepiej wyścielonej papierem do pieczenia, masę wyrównać. Piec ok 60 minut do suchego patyczka. 

Smacznego.
SHARE

About Jola Kiljanek

2 komentarze :

  1. Najpyszniejszy bananowy chlebek jaki kiedykolwiek jadlam ❤ spróbuję go zrobić w tygodniu ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzis robie banana bread z Twojego przepisu po raz pierwszy. Mam nadzieje, ze tez bedzie tak smakowicie wygladal 😉 Pozdrawiam, Ania Karas

    OdpowiedzUsuń

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.