Paelo chlebek kokosowy mogłabym codziennie jeść na śniadanie. Może dlatego, że jest zrobiony z samych zdrowych składników - olej kokosowy, z daktyle, orzechy, mąka kokosowa i migdałowa. Poza tym przy dzieciach trzeba szybko zjeść, a jeden kawałek tak sycącego ciasta jest dla mnie w sam raz, tak jak owsianka. Myślałam ze przebija wszystko amerykanski banana bread . Ale udało mi się jeszcze udoskonalić ten przepis i tak wyszedł przepyszny paleo banana bread :) Jest niestety troszkę droższy. Ale złapałam promocję, na mąkę, kokosową ;) Wiec niedługo pojawia się też muffinki kokosowe, które wyszły idealnie :)
Spróbujcie i napiszcie koniecznie, który chlebek wam bardziej smakował :)
Składniki:
- 3-4 banany - ok 280 g obranych i zmiksowanych bananów
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju kokosowego , rozpuszczonego ~60mL
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 10-12 sztuk namoczonych suchych daktyli
- 3/4 szklanki mąki migdałowej ~ 85 g (można zastąpić ryżową, jednak wtedy już nie będzie to paleo)
- 3/4 szklanki mąki kokosowej ~ 85 g
- 2 łyżki wiórków kokosowych+2 łyżki do posypania ciasta
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki siemienia lnianego-opcjonalnie
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki gorzkiego kakao lub karobu-opcjonalnie
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 180 st C.
- Zmiksuj banany, daktyle, olej, ekstrakt i jajka na gładką masę. W dużej misce połącz obie maki z wiórkami, proszkiem do pieczenia, sola, siemieniem lnianym, kakao, cynamonem i orzechami.
- Mokre składniki wlewaj powoli do suchych i wymieszaj dokładnie.
- Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 10cmx20cm. Wyrównaj ciasto, posmaruj kilkoma kroplami oleju i posyp wiórkami.
Pozwól mu się piec ok. 45minut, do suchego patyczka. - Wystudź na kratce.
0 komentarze :
Prześlij komentarz