Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Paelo bananowo-kokosowy chlebek fit bez cukru, z daktylami (bez glutenu i masła)

Paelo bananowo-kokosowy chlebek fit bez cukru, z daktylami (bez glutenu i masła)


Paelo chlebek kokosowy mogłabym codziennie jeść na śniadanie. Może dlatego, że jest zrobiony z samych zdrowych składników - olej kokosowy, z daktyle, orzechy, mąka kokosowa i migdałowa. Poza tym przy dzieciach trzeba szybko zjeść, a jeden kawałek tak sycącego ciasta jest dla mnie w sam raz, tak jak owsianka. Myślałam ze przebija wszystko amerykanski banana bread . Ale udało mi się jeszcze udoskonalić ten przepis i tak wyszedł przepyszny paleo banana bread :) Jest niestety troszkę droższy. Ale złapałam promocję, na mąkę, kokosową ;) Wiec niedługo pojawia się też muffinki kokosowe, które wyszły idealnie :)
Spróbujcie i napiszcie koniecznie, który chlebek wam bardziej smakował :)

Składniki:

  • 3-4  banany - ok 280 g obranych i zmiksowanych bananów 
  • 4  jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego  , rozpuszczonego ~60mL
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 10-12 sztuk namoczonych suchych daktyli
  • 3/4 szklanki mąki migdałowej  ~ 85 g (można zastąpić ryżową, jednak wtedy już nie będzie to paleo)
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej  ~ 85 g
  • 2 łyżki wiórków kokosowych+2 łyżki do posypania ciasta
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki siemienia lnianego-opcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki gorzkiego kakao lub karobu-opcjonalnie
 

 Przygotowanie: 

  • Piekarnik nagrzej do 180 st C.
  • Zmiksuj banany, daktyle, olej, ekstrakt i jajka na gładką masę. W dużej misce połącz obie maki z wiórkami, proszkiem do pieczenia, sola, siemieniem lnianym, kakao, cynamonem i orzechami.
  • Mokre składniki wlewaj powoli do suchych i wymieszaj dokładnie.
  • Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 10cmx20cm. Wyrównaj ciasto, posmaruj kilkoma kroplami oleju i posyp wiórkami.
    Pozwól mu się piec ok. 45minut, do suchego patyczka. 
  • Wystudź na kratce.
Smacznego!



SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.