Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Makaron ryżowy smażony z brokułami i kurczakiem/tofu

Makaron ryżowy smażony z brokułami i kurczakiem/tofu


 Ten obiad to pomieszanie smaków tajskich, ostrych, kwaśnych i lekko słonych. Do tego jest jednogarnkowy, więc robi się go ekspresowo. No, może jedynie z marynowaniem tofu, czy kurczaka trochę schodzi, ale później to już kwestia minut :) pycha, idealne danie do pudełka do pracy :)

Składniki:

  • 100 g makaronu ryżowego wstążki
  • 450 g mrożonego brokuła
  • 250 g piersi z kurczaka lub tofu
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • sok z 1 limonki
  • 4 łyżki sosu sojowego lub do smaku
  • szczypta pieprzu

 

Przygotowanie:

  • Mięso opłukac, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebule i czosnek drobno posiekać.
  • Do mięsa z cebulą i czosnkiem dodać starty imbir, chili, łyżeczkę soli, wymieszać. Marynowałam w lodowce cala noc, ale jeśli nie macie tyle czasu może być godzina.
  •  Jeśli używamy tofu to polecam przygotować je wg tego przepisu.
  • Ugotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą. .
  • W woku lub na dużej patelni na oleju smażyć przez ok. 5 minut mięso z dodatkami i mrożonymi brokułami. Przez kolejne 5 minut dusić pod przykryciem. Następnie dodać sok z limonki, wymieszać i smażyć przez minutę.
  • Dodać makaron i mieszając smażyć przez kolejne 2 minuty. Wlać sos sojowy, zagotować i wymieszać. Skropić dodatkowym sosem sojowym do smaku lub doprawić świeżo mielonym pieprzem.


SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.