Home
»
»
Makaron ryżowy smażony z brokułami i kurczakiem/tofu
Ten obiad to pomieszanie smaków tajskich, ostrych, kwaśnych i lekko
słonych. Do tego jest jednogarnkowy, więc robi się go ekspresowo. No,
może jedynie z marynowaniem tofu, czy kurczaka trochę schodzi, ale
później to już kwestia minut :) pycha, idealne danie do pudełka do pracy
:)
Składniki:
- 100 g makaronu ryżowego wstążki
-
450 g mrożonego brokuła
-
250 g piersi z kurczaka lub tofu
-
1/2 cebuli
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka chilli
-
1/2 łyżki oleju roślinnego
-
sok z 1 limonki
-
4 łyżki sosu sojowego lub do smaku
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Mięso opłukac, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebule i czosnek drobno posiekać.
-
Do mięsa z cebulą i czosnkiem dodać starty imbir, chili, łyżeczkę soli, wymieszać. Marynowałam w lodowce cala noc, ale jeśli nie macie tyle czasu może być godzina.
- Jeśli używamy tofu to polecam przygotować je wg tego przepisu.
- Ugotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić,
przelać zimną wodą. .
-
W woku lub na dużej patelni na oleju smażyć przez ok. 5 minut mięso z
dodatkami i mrożonymi brokułami. Przez kolejne 5 minut dusić pod przykryciem. Następnie dodać sok z limonki, wymieszać i smażyć przez minutę.
-
Dodać makaron i mieszając smażyć przez kolejne 2 minuty. Wlać sos
sojowy, zagotować i wymieszać. Skropić
dodatkowym sosem sojowym do smaku lub doprawić świeżo mielonym pieprzem.
0 komentarze :
Prześlij komentarz