Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Wegańskie Trufle

Wegańskie Trufle



Tradycyjna trufla to śmietana, masło, czekolada i cukier. 
W moim przepisie śmietanę zamieniamy na mleczko kokosowe, masło na olej kokosowy, a cukier na miód. I mamy gotowy luksusowy deser! Te trufle są naprawdę niesamowite. Możemy je podawać na specjalne okazje, zrobić z nich prezent lub uzyć  jako wykończenie np. tortu. Palce lizać!

Trufle:

  • Pół szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 150 g czekolady 70%kakao (u mnie lindt)
  • 1,5 łyżki miodu
  • Kakao do posypania 
  •  

Wykonanie:

  • Połamać czekoladę.
  • Mleko podgrzać w garnku ale nie gotować. Wyłączyć gaz gdy mleko jest gorące.
  • Dodać miód, pokruszoną czekoladę i olej kokosowy. Mieszać aż czekolada dokładnie się rozpuści. Odstawić. Gdy przestygnie, schłodzić w lodówce ok. 2 godz.
  • Formować nierówne kulki wielkości orzechów włoskich. Posypać kakao. Schłodzić ponownie.


SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.