Tradycyjna trufla to śmietana, masło, czekolada i cukier.
W moim przepisie śmietanę zamieniamy na mleczko kokosowe, masło na olej kokosowy, a cukier na miód. I mamy gotowy luksusowy deser! Te trufle są naprawdę niesamowite. Możemy je podawać na specjalne okazje, zrobić z nich prezent lub uzyć jako wykończenie np. tortu. Palce lizać!
Trufle:
- Pół szklanki gęstego mleka kokosowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 150 g czekolady 70%kakao (u mnie lindt)
- 1,5 łyżki miodu
- Kakao do posypania
Wykonanie:
- Połamać czekoladę.
- Mleko podgrzać w garnku ale nie gotować. Wyłączyć gaz gdy mleko jest gorące.
- Dodać miód, pokruszoną czekoladę i olej kokosowy. Mieszać aż czekolada dokładnie się rozpuści. Odstawić. Gdy przestygnie, schłodzić w lodówce ok. 2 godz.
- Formować nierówne kulki wielkości orzechów włoskich. Posypać kakao. Schłodzić ponownie.
0 komentarze :
Prześlij komentarz