Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Owsianka z amarantusa z owocami

Owsianka z amarantusa z owocami

Zdrowe śniadanko, które da Ci energię na parę godzin, bez uczucia przepełnienia czy senności. Dla mnie i coraz bardziej wegetariańskiej córki bardzo ważna pod względem wysokiej zawartości żelaza, dostarczy też sporo białka, magnezu i wapnia.

Składniki:

  • 1/3 szklanki surowych nasion amarantusa
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • Garść orzechów nerkowca
  • Po 5 dag borówek amerykańskich i kumkwatów (w Ameryce popularne ale śmiało możecie zastąpić mandarynką)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczkę masła lub oleju kokosowego
  • Cynamon do smaku
  • Szczypta soli


Wykonanie:

  • Amarantus zalać 2 szklankami wody, dodać szczyptę soli. Zagotować i dodać obrane, starte jabłko. Gotować 15-20 minut, często mieszając. W razie potrzeby dolać trochę wody. W zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać. Dodać łyżeczkę miodu, łyżeczkę masła lub oleju oraz 1/2 łyżeczki cynamonu.
  • Orzechy nerkowca posiekać, uprażyć na suchej patelni.
  • Banan obrać, pokroić w plasterki, pozostałe owoce umyć, kumkwaty pokroić na ćwiartki.
  • Amarantus nałożyć do miseczek, na wierzchu położyć banana, posypać owocami i orzechami.

Smak amarantusa jest dość kontrowersyjny ale naprawdę warto go jeść zobaczcie dlaczego.

Poznaj 7 właściwości zdrowotnych amarantusa! (Ze strony polki.pl)

1.  Źródło wapnia

Masz kłopoty z trawieniem glutenu? Jesteś uczulona na białka mleka krowiego? Wzbogać codzienny jadłospis w nasiona, płatki czy popping amarantusowy. Amarantus jest naturalnie bezglutenowy i dlatego idealnie sprawdzi sie przy celiakii i skazie białkowej . Zawiera sporo dobrze przyswajalnego wapnia.

2. Cukier pod kontrolą

Amarantus powoli podnosi poziom glukozy we krwi, co pozwala utrzymać cukier w ryzach.

3. Doskonały na odchudzanie

Nasiona amarantusa sycą, ale nie tuczą. Mają nawet 2 razy więcej błonnika niż kasza jęczmienna i 10 razy więcej niż ziemniaki. Dzięki temu usprawniają trawienie i przyspieszają przemianę materii

4. Mniej stresu

Jeśli żyjesz w ciągłym napięciu i brakuje ci czasu na regularne posiłki, włącz do swojego menu popping amarantusowy. Taka zdrowa przekąska zawiera więcej magnezu niż kawałek czekolady, dostarcza też sporo witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego. Poprawia też pamięć 
i koncentrację oraz łagodzi objawy stresu.

5. Dla zdrowia dziecka w brzuszku mamy i wegetarian

Prażone ziarna amarantusa są bogatym źródłem żelaza zapobiegającego anemii, wczesnym porodom i poronieniom. Zawierają też sporo kwasu foliowego chroniącego przed wadami rozwojowymi.

6. Wieczna młodość

Niepozorne ziarna zawierają sporo skwalenu (olej z nasion szarłatu zawiera go 10 razy więcej niż oliwa). Substancja ta ma właściwości przeciwutleniające 
i może „wymiatać” z organizmu szkodliwe wolne rodniki opóźniając starzenie się organizmu.

7. Mocne serce

Amarantusowa „owsianka” to doskonałe śniadanie dla osób, które mają kłopoty z sercem. To doskonałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych. Pomagają obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zapobiegają powstawaniu zakrzepów i usprawniają przepływ krwi przez tętnice wieńcowe.
SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.