Najlepsze w tych pierogach jest to, że smakują jak tradycyjne pierogi i nie czuć w nich mąki gryczanej. Pycha.
Składniki /ok 40 sztuk
- 200 g mąki gryczanej niepalonej jasnej
- 100 g skrobi ziemniaczanej+do podsypywania
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli
- 250 ml wrzącej wody
Przygotowanie:
1. Mąki i sól wsyp do dużej miski i wymieszaj.
2. Stopniowo dodawaj wrzątku, mieszając. Na koniec dodaj olej.
3. Zacznij wyrabiać ciasto rękami, aż będzie miękkie i elastyczne. Trzeba dobrze wyczuć konsystencję. Jeśli ciasto będzie za suche dodaj odrobinę wody, jeśli zbyt mokre mąki gryczanej.
4. W wysokim garnku zagotuj lekko osoloną wodę.
5. Ciasto
przekładamy na czysty blat lub stolnicę. Podziel je na kilka części
i rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, podsypując niewielką ilością skrobi
ziemniaczanej.
6. Szklanką wycinaj kółka, łyżką nakładaj farsz lub owoce i zlepiaj brzegi pierogów (można lekko zwilżać brzegi wodą)
7. Gotuj we wrzątku do miękkości ok. 1 minutę od wypłynięcia.
Ugotowane pierogi możesz możesz podawać od razu albo później podgrzać na odrobinie oleju.
0 komentarze :
Prześlij komentarz