Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Ciasto pierogowe bezglutenowe, bez mleka, bez jajek

Ciasto pierogowe bezglutenowe, bez mleka, bez jajek


 Najlepsze w tych pierogach jest to, że smakują jak tradycyjne pierogi i nie czuć w nich mąki gryczanej. Pycha.
 

Składniki /ok 40 sztuk

 

  • 200 g mąki gryczanej niepalonej jasnej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej+do podsypywania
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 250 ml wrzącej wody 

Przygotowanie:

1. Mąki i sól wsyp do dużej miski i wymieszaj. 
2. Stopniowo dodawaj wrzątku, mieszając. Na koniec dodaj olej. 
3. Zacznij wyrabiać ciasto rękami, aż będzie miękkie i elastyczne. Trzeba dobrze wyczuć konsystencję. Jeśli ciasto będzie za suche dodaj odrobinę wody, jeśli zbyt mokre mąki gryczanej.
4. wysokim garnku zagotuj lekko osoloną wodę.
5. Ciasto przekładamy na czysty blat lub stolnicę. Podziel je na kilka części i rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, podsypując niewielką ilością skrobi ziemniaczanej. 
6. Szklanką wycinaj kółka, łyżką nakładaj farsz lub owoce i zlepiaj brzegi pierogów (można lekko zwilżać brzegi wodą)
7. Gotuj we wrzątku do miękkości ok. 1 minutę od wypłynięcia. 
Ugotowane pierogi możesz możesz podawać od razu albo później podgrzać na odrobinie oleju.


SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.