Mimo, że moje pulpeciki robię w wersji bezglutenowej i z mlekiem kokosowym, śmiało mogę powiedzieć, że udało mi się dorównać smakiem pulpecikom babci. Będzie ze mnie dumna :)
Och, jaka szkoda, że dzieli mnie i rodzeństwo tysiące mil, bo tym obiadem byliby zachwyceni. Ale częstując nim moje dzieci, kształtuje ich wspomnienia. Kiedyś będą mówić:
-"Znam ten przepis od mojej mamy, jest najlepszy":)
Ps. I mam nadzieję, że wy również je polubicie :)
Kilka wskazówek:
-Mięso mielone wybierzcie bez dodatków. Czasem producenci doprawiają mięso mielone przyprawami lub wzmacniaczami smaku.
-Kasza jaglana musi być oznaczona przekreślonym kłosem pszenicy, jeśli chcecie mieć pewność, że danie będzie 100 % bez glutenu.
Składniki na pulpeciki:
- 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 450g mięsa mielonego z indyka(babcia dawała 250g indyka + 200g cielęciny)
- 1 cebula
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- Mąka ryżowa do formowania
Sos pieczarkowo-koperkowy:
- 400g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- Mały pęczek koperku
- Puszka - 400 ml mleka kokosowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli lub do smaku
- Szczypta pieprzu kolorowego
- 3 ziela angielskie i 2 listki laurowe.
Do podania:
- Ziemniaki tłuczone
- Surówka
Wykonanie:
- Zagotuj w garnku 200ml wody ze szczyptą soli.
- 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej opłucz na sitku i wrzuć na wrzątek. Zamieszaj ale nie mieszaj kaszy w trakcie gotowania. Gotuj pod przykryciem ok. 10min.
- Wyłącz gaz. Kasza ma wciągnąć całą wodę. Ostudź.
- W między czasie, obierz, posiekaj i na łyżce oleju zeszklij cebulę. Ostudź.
- Do osobnej miski wkładamy mięso, kaszę, jajko, skrobię kukurydzianą, cebulę, sól, pieprz. Odstawiamy na 5 minut, by masa zgęstniała.
- Formujemy małe pulpeciki (na 2 łyżeczki masy) i obtaczamy w mące ryżowej. Smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Mąka ryżowa lubi się przypalać, więc po każdej turze kotletów zalej wodą przetrzyj patelnię suchym ręcznikiem. Wymień olej.
- Na czysty olej wrzucamy posiekaną cebulę i lekko szklimy.
- Pieczarki myjemy i kroimy na pół a potem w plasterki. Dorzucamy na patelnię, zwiększamy gaz. Nie mieszajcie. Pozwólcie wodzie wyparować. Wtedy zacznijcie mieszać i smażymy pieczarki jeszcze 30 sekund.
- Dolewamy szklankę bulionu lub wody. Dodajemy 3 ziela angielskie i 2 listki laurowe. Zagotowujemy wszystko. Dolewamy mleko kokosowe. Wkładamy pulpeciki i 1/2 posiekanego pęczka koperku. Dusimy na patelni pod przykryciem ok.20 minut na małym gazie.
- Napełnij szklankę do połowy zimną wodą. Rozpuść łyżkę skrobi, dokładnie wymieszaj. Dolewaj stopniowo do gotującego się sosu, ciągle go mieszając. Zagotuj sos.
- Wyłącz gaz. Pulpeciki posyp resztą koperku i podawaj z tłuczonymi ziemniakami i surówką. Pełnowartościowe danie gotowe!
0 komentarze :
Prześlij komentarz