Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Jaglane pulpeciki z indyka w kremowym sosie pieczarkowo-koperkowym

Jaglane pulpeciki z indyka w kremowym sosie pieczarkowo-koperkowym

Smak tych pulpecików ja i moje rodzeństwo wspominamy z dzieciństwa, kiedy babcia nam je robiła. Było to nasze ulubione danie. Najlepsze. Do tej pory robimy je bardzo często z sentymentem, że babcia tak daleko... 

Mimo, że moje pulpeciki robię w wersji bezglutenowej i z mlekiem kokosowym, śmiało mogę powiedzieć, że udało mi się dorównać smakiem pulpecikom babci. Będzie ze mnie dumna :)
Och, jaka szkoda, że dzieli mnie i rodzeństwo tysiące mil, bo tym obiadem byliby zachwyceni. Ale częstując nim moje dzieci, kształtuje ich wspomnienia. Kiedyś będą mówić:
-"Znam ten przepis od mojej mamy, jest najlepszy":) 

Ps. I mam nadzieję, że wy również je polubicie :)

Kilka wskazówek:
-Mięso mielone wybierzcie bez dodatków. Czasem producenci doprawiają mięso mielone przyprawami lub wzmacniaczami smaku.
-Kasza jaglana musi być oznaczona przekreślonym kłosem pszenicy, jeśli chcecie mieć pewność, że danie będzie 100 % bez glutenu.

Składniki na pulpeciki:

  • 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 
  • 450g mięsa mielonego z indyka(babcia dawała 250g indyka + 200g cielęciny)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • Mąka ryżowa do formowania



Sos pieczarkowo-koperkowy:

  • 400g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • Mały pęczek koperku
  • Puszka - 400 ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli lub do smaku
  • Szczypta pieprzu kolorowego
  • 3 ziela angielskie i 2 listki laurowe.


Do podania:

  • Ziemniaki tłuczone
  • Surówka 


Wykonanie:


  • Zagotuj w garnku 200ml wody ze szczyptą soli. 
  • 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej opłucz na sitku i wrzuć na wrzątek. Zamieszaj ale nie mieszaj kaszy w trakcie gotowania. Gotuj pod przykryciem ok. 10min. 
  • Wyłącz gaz. Kasza ma wciągnąć całą wodę. Ostudź.
  • W między czasie, obierz, posiekaj i na łyżce oleju zeszklij cebulę. Ostudź.
  • Do osobnej miski wkładamy mięso, kaszę, jajko, skrobię kukurydzianą, cebulę, sól, pieprz. Odstawiamy na 5 minut, by masa zgęstniała.
  • Formujemy małe pulpeciki (na 2 łyżeczki masy) i obtaczamy w mące ryżowej. Smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Mąka ryżowa lubi się przypalać, więc po każdej turze kotletów zalej wodą przetrzyj patelnię suchym ręcznikiem. Wymień olej.
  • Na czysty olej wrzucamy posiekaną cebulę i lekko szklimy. 
  • Pieczarki myjemy i kroimy na pół a potem w plasterki. Dorzucamy na patelnię, zwiększamy gaz. Nie mieszajcie. Pozwólcie wodzie wyparować. Wtedy zacznijcie mieszać i smażymy pieczarki jeszcze 30 sekund.
  • Dolewamy szklankę bulionu lub wody. Dodajemy 3 ziela angielskie i 2 listki laurowe. Zagotowujemy wszystko. Dolewamy mleko kokosowe. Wkładamy pulpeciki i 1/2 posiekanego pęczka koperku. Dusimy na patelni pod przykryciem ok.20 minut na małym gazie. 
  • Napełnij szklankę do połowy zimną wodą. Rozpuść łyżkę skrobi, dokładnie wymieszaj. Dolewaj stopniowo do gotującego się sosu, ciągle go mieszając. Zagotuj sos.
  • Wyłącz gaz. Pulpeciki posyp resztą koperku i podawaj z tłuczonymi ziemniakami i surówką. Pełnowartościowe danie gotowe!
SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.