Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Amerykańskie pancakes bez glutenu i mleka

Amerykańskie pancakes bez glutenu i mleka



Korzystając z okazji, że mieszkam teraz w Ameryce, chcę wam przedstawić jedną z propozycji  na tutejsze śniadania. Nasze ulubione mięciutkie naleśniki z mąką kokosową polane miodem lub syropem klonowym do tego borówki...także amerykańskie ;)

Składniki (ok.10-12 naleśników)

  • 2 szklanki mleka np. sojowego waniliowego
  • 2 jajka
  • 6 łyżeczek mąki kokosowej
  • 6 łyżeczek mąki z ryżu brązowego
  • 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju+pare kropel przed pierwszym naleśnikiem
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

Do podania:

  • Miód lub syrop klonowy do polania
  • Borówki amerykańskie
  • Krem kokosowy - opcjonalnie

Wykonanie:

  • Twarde schłodzone mleko kokosowe (pół szklanki) ubij z 3 łyżeczkami cukru pudru. Włóż do lodówki.
  • Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, skrobię, mleko, olej, jajka wkładamy do naczynia blendera i miksujemy na gładką masę.
  • Na rozgrzaną, skropioną paroma kroplami oleju patelnię wlewamy ok.2-3 łyżki masy, a dużą łyżką do nalewania zupy formujemy nieduże naleśniki- trochę rozsmarowujemy tego placka. Smażymy na małym ogniu. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy delikatnie na drugą stronę i smażymy na złoto.
  • Naleśniki nakładamy na talerze, polewając miodem, syropem klonowym lub podajemy z kremem kokosowym i borówkami amerykańskimi.  



SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.