Korzystając z okazji, że mieszkam teraz w Ameryce, chcę wam przedstawić jedną z propozycji na tutejsze śniadania. Nasze ulubione mięciutkie naleśniki z mąką kokosową polane miodem lub syropem klonowym do tego borówki...także amerykańskie ;)
Składniki (ok.10-12 naleśników)
- 2 szklanki mleka np. sojowego waniliowego
- 2 jajka
- 6 łyżeczek mąki kokosowej
- 6 łyżeczek mąki z ryżu brązowego
- 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka oleju+pare kropel przed pierwszym naleśnikiem
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
Do podania:
- Miód lub syrop klonowy do polania
- Borówki amerykańskie
- Krem kokosowy - opcjonalnie
Wykonanie:
- Twarde schłodzone mleko kokosowe (pół szklanki) ubij z 3 łyżeczkami cukru pudru. Włóż do lodówki.
- Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, skrobię, mleko, olej, jajka wkładamy do naczynia blendera i miksujemy na gładką masę.
- Na rozgrzaną, skropioną paroma kroplami oleju patelnię wlewamy ok.2-3 łyżki masy, a dużą łyżką do nalewania zupy formujemy nieduże naleśniki- trochę rozsmarowujemy tego placka. Smażymy na małym ogniu. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy delikatnie na drugą stronę i smażymy na złoto.
- Naleśniki nakładamy na talerze, polewając miodem, syropem klonowym lub podajemy z kremem kokosowym i borówkami amerykańskimi.
0 komentarze :
Prześlij komentarz