Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Falafel z ciecierzycy z quinoa i sosem tahini

Falafel z ciecierzycy z quinoa i sosem tahini

 

Falafel to bardzo proste, pyszne i sycące wegańskie danie. Czas przygotowania: noc namaczania + 30 minut. Dzięki dodaniu quinoa danie zyskuje na wartości i nie ma potrzeby dodawania żadnej mąki. A za sprawą szczypty sody, nie chłoną zbyt dużo tłuszczu, są lekkie i szybciej się smażą. Krótko smażone na złoty kolor są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Idealny falafel. Do tego bezmleczny lekko cytrynowy sos tahini oraz bezglutenowe chlebki pita. 

Smacznego.

krótko usmażone na złoty kolor mają idealnie miękki, aksamitny środek oraz bardzo chrupiącą skórkę.
Dzięki szczypcie sody dodanej do namoczonej ciecierzycy kotleciki wychodzą bardzo delikatne, ponieważ nawet szczypta sody przyspiesza proces smażenia strączków – krótko usmażone na złoty kolor mają idealnie miękki, aksamitny środek oraz bardzo chrupiącą skórkę.
Dzięki szczypcie sody dodanej do namoczonej ciecierzycy kotleciki wychodzą bardzo delikatne, ponieważ nawet szczypta sody przyspiesza proces smażenia strączków – krótko usmażone na złoty kolor mają idealnie miękki, aksamitny środek oraz bardzo chrupiącą skórkę.
Dzięki szczypcie sody dodanej do namoczonej ciecierzycy kotleciki wychodzą bardzo delikatne, ponieważ nawet szczypta sody przyspiesza proces smażenia strączków – krótko usmażone na złoty kolor mają idealnie miękki, aksamitny środek oraz bardzo chrupiącą skórkę.
Dzięki szczypcie sody dodanej do namoczonej ciecierzycy kotleciki wychodzą bardzo delikatne, ponieważ nawet szczypta sody przyspiesza proces smażenia strączków – krótko usmażone na złoty kolor mają idealnie miękki, aksamitny środek oraz bardzo chrupiącą skórkę.
Dzięki szczypcie sody dodanej do namoczonej ciecierzycy kotleciki wychodzą bardzo delikatne, ponieważ nawet szczypta sody przyspiesza proces smażenia strączków – krótko usmażone na złoty kolor mają idealnie miękki, aksamitny środek oraz bardzo chrupiącą skórkę.
Dzięki szczypcie sody dodanej do namoczonej ciecierzycy kotleciki wychodzą bardzo delikatne, ponieważ nawet szczypta sody przyspiesza proces smażenia strączków – krótko usmażone na złoty kolor mają idealnie miękki, aksamitny środek oraz bardzo chrupiącą skórkę.

Składniki na falafel

• 400 g ciecierzycy suchej namoczonej przez noc w zimnej wodzie
• 2 cebule
• 3 ząbki czosnku
• 1 garść poszatkowanej pietruszki
• 1 łyżeczka kolorowego pieprzu mielonego
• 2 łyżeczki soli
• ½ łyżeczki ostrej papryki
• 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 3 łyżeczki kminu
• 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
• sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta
• 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
• olej do smażenia

Składniki na sos tahini:

  • 125g pasty tahini
  • 100g gęstego mleczka kokosowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Przechowuj w lodówce do 2 dni.

Przygotowanie:

 1. Ciecierzycę moczę przez noc w zimnej wodzie. Odlewam na sitku przez kilka minut.
Ugotuj komosę ryżową na małym ogniu, aż cała woda się wchłonie. Ściągnij garnek z ognia i zostaw pod przykryciem na 10 min. Jeśli jest mokra także odsącz na sitku.
Ciecierzycę trzeba zblendować, żeby ją rozdrobnić. Można to zrobić malakserem, blenderem ręcznym, ale najlepiej w maszynce do mielenia.
2. Do melaksera wkładam obrane i pokrojone w duże kawałki cebule, czosnek, sól, papryki, sok z cytryny, skórę z niej otartą, kumin, mieloną kolendrę, pieprz i rozdrabniam na niezbyt jednorodną masę.
3. Masę przekładam do miski, dodaję ciecierzyce, komosę i poszatkowaną pietruszkę i sodę. Mieszam i formuję kuleczki wielkości małej mandarynki lub orzecha włoskiego. Smażę 2-3 minuty z każdej strony.
4. Podaję z sałatką i z bezmlecznym sosem tahini i bezglutenową macą a'la pita:) ja tym razem beztłuszczowo usmażyłam mace na patelni ale lepsze są pieczone. Przepis poniżej. To narazie jedyny chleb jaki umiem upiec ;)

Składniki na macę pita:

  •  1 szklanka mąki gryczanej+do podsypania
  •  1 szklanka mąki migdałowej
  •  1/4 mąki ziemniaczanej
  •  14 g drożdży instant
  •  2 łyżki oleju
  •  1/2 szklanki wody
  •  1/2 łyżeczki cukru
  •  1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce, zagnieść ciasto, dodać tyle mąki, możliwe było rozwałkowanie.
  • Uformować placki i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. 
  • Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku do czasu wyrośnięcia i zrumienienia placków.


SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.