A
gdyby tak Tłusty Czwartek uczynić Zdrowym Czwartkiem? Pismo święte
ukazuje nasze ciała jako 'świątynię Boga'. Każdego dnia podchodźmy więc
do naszych ciał i dusz z miłością.. i karmy je tym, co dobre.
Bezglutenowe i bezmleczne lekkie, puszyste i wilgotne ciasto z dodatkiem dużej ilości borówki amerykańskiej, skórki i soku z cytryny.
Musiałam
je robić kilka dni z rzędu by wyszły mi idealnie takie jak chciałam.
Możecie im zaufać i wybrać sposób, który bardziej wam odpowiada. Obydwa są pyszne. Ale które tu wybrać? :)
Sposób nr 1
Migdałowo-ryżowe/jaglane muffinki z borówkami
Składniki /ok 12szt:
- 2 duże jajka
- 1 i 1/3 szklanka mąki jaglanej lub ryżowej białej
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 1/2 szkl. oliwy lub oleju roślinnego
- 2/3 szkl. mleka kokosowego lub jogurtu sojowego
- 1/3 szklanki ksylitolu lub miodu
- 1 cytryna (sok z połówki i skórka z całej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego
- 200g borówek amerykańskich lub jagód
- Cukier puder do posypania

Sposób nr 2
Migałowo-bananowe muffinki z borówkami
Składniki:
- duży banan
- 150 ml mleka kokosowego gęstego
- 2 łyżki miodu lub ksylitolu
- jajko
- 1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- cukier puder do posypania
- 200g borówek amerykańskich
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Obie mąki przesiać do miski, połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i ksylitolem.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę. Lepiej się ubijają z dodatkiem paru kropel soku z cytryny. Sprawdzone tysiąc razy!:)
- Mokre składniki wymieszać w drugiej misce (olej, żółtka, sok i startą skórkę z cytryny oraz mleko). +Zmiksowany banan w sposobie nr 2.
- Do mokrych składników stopniowo dodawać suche i wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie połączyć z masą przy użyciu szpatułki lub łyżki.
- Papilotki na muffinki włożyć do formy.
- Do każdej z papilotek nałożyć po łyżce masy.
- Na masę położyć warstwę (1 łyżeczkę ) borówek. Przykryć kolejna łyżką masy. Na wierzch rzucić po parę dodatkowych borówek.
- Piec przez 25-30 minut w 180st C. Do suchego patyczka i zarumienienia.
- Ostudzić na kratce. Ozdobić świeżymi borówkami i ewentualnie cukrem pudrem.


Wyglądają przepysznie ❤
OdpowiedzUsuń