Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Migdałowe muffinki z borówkami- na 2 zdrowsze sposoby

Migdałowe muffinki z borówkami- na 2 zdrowsze sposoby








A gdyby tak Tłusty Czwartek uczynić Zdrowym Czwartkiem? Pismo święte ukazuje nasze ciała jako 'świątynię Boga'. Każdego dnia podchodźmy więc do naszych ciał i dusz z miłością.. i karmy je tym, co dobre.
Bezglutenowe i bezmleczne lekkie, puszyste i wilgotne ciasto z dodatkiem dużej ilości borówki amerykańskiej, skórki  i soku z cytryny. 
Musiałam je robić kilka dni z rzędu by wyszły mi idealnie takie jak chciałam.
Możecie im zaufać i wybrać sposób, który bardziej wam odpowiada. Obydwa są pyszne. Ale które tu wybrać? :)

Sposób nr 1 

Migdałowo-ryżowe/jaglane muffinki z borówkami

Składniki /ok 12szt:

  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/3 szklanka mąki jaglanej lub ryżowej białej
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1/2 szkl. oliwy lub oleju roślinnego
  • 2/3 szkl. mleka kokosowego lub jogurtu sojowego
  • 1/3 szklanki ksylitolu lub miodu
  • 1 cytryna (sok z połówki i skórka z całej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego
  • 200g borówek amerykańskich lub jagód
  • Cukier puder do posypania
 

Sposób nr 2 

Migałowo-bananowe muffinki z borówkami

Składniki: 

  • duży banan
  • 150 ml mleka kokosowego gęstego
  • 2 łyżki miodu lub ksylitolu
  • jajko
  • 1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • cukier puder do posypania
  • 200g borówek amerykańskich


Wykonanie:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Obie mąki przesiać do miski, połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i ksylitolem. 
  • Oddzielić białka od żółtek. 
  • Białka ubić na sztywną pianę. Lepiej się ubijają z dodatkiem paru kropel soku z cytryny. Sprawdzone tysiąc razy!:)
  • Mokre składniki wymieszać w drugiej misce (olej, żółtka, sok i startą skórkę z cytryny oraz mleko). +Zmiksowany banan w sposobie nr 2.
  • Do mokrych składników stopniowo dodawać suche i wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie połączyć z masą przy użyciu szpatułki lub łyżki.
  • Papilotki na muffinki włożyć do formy.
  • Do każdej z papilotek nałożyć po łyżce masy.
  • Na masę położyć warstwę (1 łyżeczkę ) borówek. Przykryć kolejna łyżką masy. Na wierzch rzucić po parę dodatkowych borówek.
  • Piec przez 25-30 minut w 180st C. Do suchego patyczka i zarumienienia.
  • Ostudzić na kratce. Ozdobić świeżymi borówkami i ewentualnie cukrem pudrem.
 
 
  

SHARE

About Jola Kiljanek

1 komentarze :

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.