Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Bezglutenowe kopytka z burakami

Bezglutenowe kopytka z burakami


Przy okazji pieczenia buraków na barszcz ukraiński, postanowiłam zrobić kopytka z burakami. "Jeśli nie zjedzą zupy, to kopytka na pewno" pomyślałam. Tak, to jest to. Mój sposób na przemycanie warzyw dzieciom.
Buraki ledwo wyczuwalne są w kopytkach a o ile danie staje się od razu zdrowsze! Idealny dodatek do drugiego dania, choć my często jemy je po prostu solo lub polane jakimś sosem. Robi się je bardzo prosto, tak samo jak zwykłe kopytka bezglutenowe. Ja używam mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej. Ziemniaki muszą być suche, sypkie. Dodaje jajka, upieczonego startego buraka i zagniatam. Gotuje dosłownie minutkę od wypłynięcia i podaję.
Takie kopytka w głębokim różowym kolorze przekonają każdego niejadka i będą ozdobą na waszych talerzach.

Składniki / 4-6porcji:

  • 1 kg (lub 0,75 kg) ugotowanych ziemniaków suchych
  • Ok 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 6 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 1-2 jajka (jeśli jesz jajka)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • Natka pietruszki/koperek (opcjonalnie)

Przygotowanie:


Krok 1
Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w 180 stopniach przez ok 1 godzinę. Możecie zamiast pieczenia ugotować.
Wystudzić buraka i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Krok 2
Buraki można razem z ziemniakami zmielić w maszynce do mięsa. Ale nie jest to konieczne. Kopytka po prostu będą ładniej wyglądać. Równie dobrze sprawdzi się ugniatanie ziemniaków i buraków na jednolitą masę.

Krok 3
Przenosimy masę na blat lub stolnicę. Zagniatamy ciasto z mąkami i jajkami. Jeśli ziemniaki nie były słone dodajemy 1/2 łyżeczki soli.

Krok 4
Na podsypanie mąka stolnicy dzielimy ciasto na 4 części. Z każdej formujemy wałek. Lekko go spłaszczamy od góry i kroimy zgrabne kopytka.

Krok 5
Wkładamy kopytka do wrzącej, osolonej wody. Trzeba zamieszać, żeby nie przywarły do dna.
Kiedy kopytka wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze przez 1 minutkę.

Krok 6
Wyjąć kopytka łyżką cedzakową i spryskać oliwą. Można ozdobić natką lub koperkiem. Podawać na gorąco.
SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.