Przy okazji pieczenia buraków na barszcz ukraiński, postanowiłam zrobić kopytka z burakami. "Jeśli nie zjedzą zupy, to kopytka na pewno" pomyślałam. Tak, to jest to. Mój sposób na przemycanie warzyw dzieciom.
Buraki
ledwo wyczuwalne są w kopytkach a o ile danie staje się od razu
zdrowsze! Idealny dodatek do drugiego dania, choć my często jemy je po
prostu solo lub polane jakimś sosem. Robi się je bardzo prosto, tak samo
jak zwykłe kopytka bezglutenowe. Ja używam mąki ryżowej i skrobi
ziemniaczanej. Ziemniaki muszą być suche, sypkie. Dodaje jajka,
upieczonego startego buraka i zagniatam. Gotuje dosłownie minutkę od
wypłynięcia i podaję.
Takie kopytka w głębokim różowym kolorze przekonają każdego niejadka i będą ozdobą na waszych talerzach.
Składniki / 4-6porcji:
- 1 kg (lub 0,75 kg) ugotowanych ziemniaków suchych
- Ok 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 6 łyżek skrobi ziemniaczanej
- 1-2 jajka (jeśli jesz jajka)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- Natka pietruszki/koperek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w 180 stopniach przez ok 1 godzinę. Możecie zamiast pieczenia ugotować.
Wystudzić buraka i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Krok 2
Buraki można razem z ziemniakami zmielić w maszynce do mięsa. Ale nie jest to konieczne. Kopytka po prostu będą ładniej wyglądać. Równie dobrze sprawdzi się ugniatanie ziemniaków i buraków na jednolitą masę.
Krok 3
Przenosimy masę na blat lub stolnicę. Zagniatamy ciasto z mąkami i jajkami. Jeśli ziemniaki nie były słone dodajemy 1/2 łyżeczki soli.
Krok 4
Na podsypanie mąka stolnicy dzielimy ciasto na 4 części. Z każdej formujemy wałek. Lekko go spłaszczamy od góry i kroimy zgrabne kopytka.
Krok 5
Wkładamy kopytka do wrzącej, osolonej wody. Trzeba zamieszać, żeby nie przywarły do dna.
Kiedy kopytka wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze przez 1 minutkę.
Krok 6
Wyjąć kopytka łyżką cedzakową i spryskać oliwą. Można ozdobić natką lub koperkiem. Podawać na gorąco.
0 komentarze :
Prześlij komentarz