Dzisiaj śniadanie w stylu Eisensteina. Podobno zjadał codziennie z rana banana :D
Zrobiłam kulinarny eksperyment i wreszcie odkryłam idealny przepis na pancakes! Chyba go opatentuje :D Moje idealne placuszki zawierają wartościowe jajka, migdały i mąkę gryczaną. A nasz mózg, by pobudzić się do pracy bardzo lubi taką poranną dawkę białka, zdrowego tłuszczu i węglowodanów złożonych. Na zdrowie!
Składniki /ok.10-12sztuk
- 150ml mleka roślinnego lub wody
- 2 jajka
- 2 małe banany
- 5 łyżek mąki gryczanej niepalonej jasnej
- 5 łyżek mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju kokosowego
Dodatki:
- Świeże ulubione owoce (np. melon, banan, ananas lub maliny)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Odstawiamy na 15 minut jeśli mamy czas i kładziemy ciasto na rozgrzaną patelnie z nieprzywierającą powłoką, formując małe placuszki (10 cm).
- Smażymy na małym ogniu. Z jednej strony minute, z drugiej kilkanaście sekund. Delikatnie przewracamy na druga stronę, gdy zauważymy na naleśniku bąbelki.
- Najlepiej smakują na ciepło ze świeżymi owocami.
0 komentarze :
Prześlij komentarz