Szybkie i zdrowe danie typu stir-fry w 15 minut.
Na początku gotujemy ryż. Mięso mielone wołowe podsmażamy na nieprzywierającej patelni, kroimy warzywa, mieszamy, doprawiamy sosem sojowym, imbirem i chilli. Smak podkreśla świeżo wyciśnięty sok z limonki.
Składniki /4 porcje
- 500g mięsa mielonego
- 1/3 szklanki suchego ryżu
- 4 łyżeczki drobno startego imbiru
- 4 ząbki czosnku, drobno starte
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 5 sztuk pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
- 5 łyżek sosu sojowego bezglutenowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 limonki do podania
- 1 łyżeczka chilli w proszku
Przygotowanie:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zetrzeć imbir i czosnek.Cebulę posiekać. Paprykę pokroić na cienkie paski. Pieczarki w kawałki. Wymieszać sos sojowy z cukrem.
- Na patelni z 2 łyżkami oleju podsmażyć imbir, czosnek, cebulę, pieczarki oraz paprykę i smażyć mieszając co chwilę przez około minutę. Dodać mięso i podsmażać przez około minutę aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
- Wlać sos sojowy z cukrem, posypać
chilli, wszystko wymieszać i odstawić z ognia. Podawać z ryżem, skrapiając limonką.
0 komentarze :
Prześlij komentarz