Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Orientalna wołowina z papryką i pieczarkami-szybkie i zdrowe danie typu stir-fry

Orientalna wołowina z papryką i pieczarkami-szybkie i zdrowe danie typu stir-fry


Kiedy u mnie będzie rano, to w Polsce już południe, więc nie mogę zostawić was bez pomysłu na gluten free obiad. Oto on.
Szybkie i zdrowe danie typu stir-fry w 15 minut.


Na początku gotujemy ryż. Mięso mielone wołowe podsmażamy na nieprzywierającej patelni, kroimy warzywa, mieszamy, doprawiamy sosem sojowym, imbirem i chilli. Smak podkreśla świeżo wyciśnięty sok z limonki.

Składniki /4 porcje

  •  500g mięsa mielonego
  • 1/3 szklanki suchego ryżu
  • 4 łyżeczki drobno startego imbiru
  • 4 ząbki czosnku, drobno starte
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 5 sztuk pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
  • 5 łyżek sosu sojowego bezglutenowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 limonki do podania
  • łyżeczka chilli w proszku

 Przygotowanie:

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zetrzeć imbir i czosnek.Cebulę posiekać. Paprykę pokroić na cienkie paski. Pieczarki w kawałki. Wymieszać sos sojowy z cukrem.
  • Na patelni z 2 łyżkami oleju podsmażyć imbir, czosnek, cebulę, pieczarki oraz paprykę i smażyć mieszając co chwilę przez około minutę. Dodać mięso i podsmażać przez około minutę aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
  • Wlać sos sojowy z cukrem, posypać chilli, wszystko wymieszać i odstawić z ognia. Podawać z ryżem, skrapiając limonką.


SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.