Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Meksykańska zupa krem kukurydziana z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Meksykańska zupa krem kukurydziana z kurczakiem i mlekiem kokosowym




Szybki do zrobienia, jeden z moich ulubionych, sycący i gęsty krem koloru słońca. Idealnie rozgrzewa w zimową pogodę. Kukurydza, curry, imbir i złocista pierś z kurczaka.  Delikatności dodaje zupie kremowe mleko kokosowe. Możemy podawać na elegancki obiad w wersji ostrej lub na słodko dla dzieci, pomijając chilli. Pycha!

 

    Skladniki / 4-6 porcji

  • 4-5 kubków kukurydzy mrożonej lub odsączonej kukurydzy z puszki
  • 1litr wywaru z jarzyn lub lekko posolonej wody
  • 4 łyżki masła lub oliwy
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 4 ząbki czosnku, drobno starte
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (dla dzieci pomijamy)
  • 2 puszki (800 ml) mleka kokosowego

    Do podania:


Wykonanie:

  • Masło lub olej podgrzać w dużym garnku, podsmażyć chwilę czosnek, imbir i przyprawy, aż wydobędzie się z nich aromat. 
  • Zalać bulionem lub wodą. Dodać kukurydzę. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości kukurydzy ok 7 min. 
  • Dolać mleko kokosowe, zagotować. 
  • Zupę przelać do wysokiego naczynia i zmiksować dokładnie. 
  • Przelać wszystko przez sito z powrotem do garnka. Przecierać tak, by łuski kukurydzy zostały na sicie a w garnku był gładki i gesty krem.
  • Podawać z salsą ze słodkiej czerwonej papryki i z kawałkami kurczaka w złocistej marynacie. Wspaniale smakuje rownież z nachiosami.


SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.