Szybki do zrobienia, jeden z moich ulubionych, sycący i gęsty krem koloru słońca. Idealnie rozgrzewa w zimową pogodę. Kukurydza, curry, imbir i złocista pierś z kurczaka. Delikatności dodaje zupie kremowe mleko kokosowe. Możemy podawać na elegancki obiad w wersji ostrej lub na słodko dla dzieci, pomijając chilli. Pycha!
Skladniki / 4-6 porcji
- 4-5 kubków kukurydzy mrożonej lub odsączonej kukurydzy z puszki
- 1litr wywaru z jarzyn lub lekko posolonej wody
- 4 łyżki masła lub oliwy
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 4 ząbki czosnku, drobno starte
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (dla dzieci pomijamy)
- 2 puszki (800 ml) mleka kokosowego
Do podania:
- Świeża papryka pokrojona w kostkę
- Kawałki kurczaka w złocistej marynacie -Złocista marynowana pierś z kurczaka
Wykonanie:
- Masło lub olej podgrzać w dużym garnku, podsmażyć chwilę czosnek, imbir i przyprawy, aż wydobędzie się z nich aromat.
- Zalać bulionem lub wodą. Dodać kukurydzę. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości kukurydzy ok 7 min.
- Dolać mleko kokosowe, zagotować.
- Zupę przelać do wysokiego naczynia i zmiksować dokładnie.
- Przelać wszystko przez sito z powrotem do garnka. Przecierać tak, by łuski kukurydzy zostały na sicie a w garnku był gładki i gesty krem.
- Podawać z salsą ze słodkiej czerwonej papryki i z kawałkami kurczaka w złocistej marynacie. Wspaniale smakuje rownież z nachiosami.
0 komentarze :
Prześlij komentarz