Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Złocista marynowana pierś z kurczaka

Złocista marynowana pierś z kurczaka

Składniki:

1 podwójna pierś kurczaka
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżka curry
1/2 łyżeczki soli
Szczypta pieprzu
Szczypta papryki chilli


Wykonanie:

  • Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na kawałki.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę. 
  • Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. 
  • Do miski wrzucić kawałki kurczaka i natrzeć marynatą.
  • Marynujemy 1-2 godziny w lodówce.
  • Na patelnię wlać łyżkę oleju. Jeśli używacie patelni grillowej, olej można pominąć.
  • Na rozgrzany olej dorzuć kawałki kurczaka, usmaż na złoty kolor.
SHARE

About Jola Kiljanek

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.