To danie to bomba witaminowa!
Uwielbiam kaszę gryczaną. Jest naturalnie bezglutenowa i bardzo zdrowa. Używam jej bardzo często w kuchni. Kasza gryczana zawiera najwięcej potasu (300–420 mg/100 g). Jest bogata witaminy – B1, B2, B6, ,PP, składniki mineralne – żelazo, potas, krzem, wapń i cynk.
Pomaga w niedokrwistości przez dużą zawartość witaminy E, kwasu foliowego i żelaza.
Podstawą tego dania jest papryka. Witaminy C w papryce czerwonej jest pięciokrotnie więcej, niż w cytrynie. W każdej papryce jest jej co najmniej 90 mg, w czerwonej nawet 150 mg! Czyli ponad 200% zapotrzebowania dla osoby dorosłej. Przy obróbce termicznej traci tej witaminy śladowe ilości. Papryki zawierają także sporo witamin z grupy B oraz wapń, potas, żelazo i magnez.
Już 100 g papryki czerwonej pomaga zaspokoić ok. 70% zapotrzebowania człowieka na wit. A.
Papryka zielona to bogactwo kwasu foliowego i witaminy E.
Jedząc żółtą paprykę dbamy o wzrok dzięki zawartej w niej luteinie i zeaksantynie.
W mojej wege kaszy jest także cebula i pół pęczka kolendry lub pietruszki (mi smakuje bardziej z pietruszką), co dodatkowo zwiększa ilość witaminy C i wzbogaca je o żelazo i wapń - w 230g jest aż 317 mg wapnia! (więcej, niż szklance mleka krowiego). Kolendry nie zaleca się kobietom w ciąży, wtedy radzę zastąpić pietruszką.
Pieczarki to źródło witaminy B i ryboflawiny.
Idealne danie dla moich małych niejadków. Wystarczy, że zjedzą parę łyżeczek, a ja mam pewność, że dostarczyłam im wszystkiego, co najlepsze:)
Smacznego.
Składniki / 3 porcje:
- Woreczek/szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki np. Żółtej lub zielonej
- Pół pęczka kolendry lub natki pietruszki
- 1 cebula
- 4-5 pieczarek
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- Szczypta chilli (na ostro dla odchudzających się na wiosnę;))
Wykonanie:
- Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wykładamy do miseczki.
- Cebulę opłukać, obrać i drobno posiekać.
- Pieczarki opłukać i pokroić w plasterki. Wrzucić na nagrzany olej.
- Papryki pokroić w drobną kostkę, dorzucić na patelnię i posypać imbirem. Smażyć ok.3 minuty. Wyłączyć gaz.
- Posiekać natkę pietruszki lub kolendrę. Wszystkie warzywa wymieszać z kaszą. Polać sosem sojowym do smaku, ewentualnie dosypać chilli. A jeśli mam w domu szczypiorek lubię go dodać :)
0 komentarze :
Prześlij komentarz