Kawałek Mamy
bezglutenowo i bezmlecznie...
Home » » Zdrowy walentynkowy torcik bezglutenowy z truflami i kremem z mleka kokosowego

Zdrowy walentynkowy torcik bezglutenowy z truflami i kremem z mleka kokosowego


Wyjątkowy torcik walentynkowy, któremu nie sposób się oprzeć. Puszysty bezglutenowy biszkopt nasączony espresso, lekki kokosowy krem, ciężkie prawdziwe wegańskie trufle a dla przełamania smaków truskawki. Nie jest nudny i zapychający, nie rozpada się i smakuje zupełnie, zupełnie inaczej niż wszystkie torty. Czekolada i truskawki, czy może być coś lepszego na walentynki?


Korzystając z okazji, że miałam mieć gości, postanowiłam go zrobić dzisiaj w nocy. Zależało mi na obiektywnej opinii bo walentynki tuż tuż..

Teraz mam pewność, że mojemu mężowi także będzie smakował. W końcu najlepszy prezent to poświęcony czas i wysiłek dla ukochanej osoby.

Och i ach, po prostu musicie go zrobić. Nie jest taki trudny, jak się wydaje!


SKłADNIKI

Biszkopt:
  •  4 białka
  •  3 żółtka
  •  Łyżeczka soku z cytryny/limonki
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Filiżanka espresso do nasączenia

Krem:

  • 3 puszki prawdziwego bardzo zimnego mleczka kokosowego
  • 6 pełnych łyżeczek cukru pudru
  • Truskawki mrożone lub świeże

Trufle:

  • Pół szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 150 g czekolady 70%kakao (u mnie lindt)
  • 1,5 łyżki miodu
  • Kakao do posypania

WYKONANIE:

  • Nagrzać piekarnik do 170c.
  • Jajka muszą mieć temperaturę pokojową.  Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. W białkach nie może być śladu żółtek.
  • Ubić białka na sztywną pianę. Na początku ubijania, gdy pojawi się już trochę piany dodać łyżeczkę soku z cytryny lub limonki. Piana szybciej się ubije! Gdy jest już sztywna dodawać po jednej łyżce cukru pudru i dalej ubijać ok. 2 min. Dodawać po jednym żółtku i po każdym dokładnie ubić. Ostrożnie przesiewać mąkę po jednej łyżce i delikatnie mieszać pianę (bardzo, bardzo wolno jakby podnosić ją spod dołu do góry). Nie miksować, ponieważ biszkopt opadnie.
  • Piec 25 min w nagrzanym do 170st piekarniku. Wyjąć biszkopt i rzucić na blat energicznie z 30 cm wysokości.
  • Jeśli biszkopt jest wysoki przekroić go na pół. Jeśli nie jest wysoki, musicie upiec drugi taki sam. Stopień wyrośnięcia zależy od sposobu mieszania piany z mąką.
  • Biszkopt nasączyć 1/2 małej filiżanki kawy.


Wegańskie Trufle:

  • Połamać czekoladę.
  • Mleko podgrzać w garnku ale nie gotować. Wyłączyć gaz gdy mleko jest gorące.
  • Dodać miód, pokruszoną czekoladę i olej kokosowy. Mieszać aż czekolada dokładnie się rozpuści. Odstawić. Gdy przestygnie, schłodzić w lodówce ok. 2 godz.
  • Formować nierówne kulki wielkości orzechów włoskich. Posypać kakao. Schłodzić ponownie.

Krem:

  • Mleczko kokosowe chłodzić w lodowce 24h. Wyjąć nożem bardzo twarde mleko kokosowe. Wodę zostawić na później np. do zupy, sosu.
  • Ubijać mleko mikserem na wysokich obrotach ok 1 minutę, dodać cukier, zblendować krem, by nie było w nim grudek.

Tort:

Układamy warstwami.
  • Na nasączony kawą biszkopt wyłożyć szpatułka 1/3 kremu. Na kremie poukładać plasterki truskawek. Na truskawki wycisnąć  z rękawa cukierniczego 1/3 kremu kokosowego.
  • Położyć drugi biszkopt i nasączyć go resztą kawy. Posmarować resztą kremu. Na kremie poukładać schodzone trufle. Posypać przesianym kakao.
  • Schodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Aby tort nie wciągnął innych zapachów z lodówki, można delikatnie przykryć go folią spożywczą.

Happy Valentine's Day <3





SHARE

About Jola Kiljanek

1 komentarze :

  1. Przepyszny tort! Smakuje inaczej niż zwykły tort. Bardzo lekki i można go jeść i jeść. Nawet najmłodsi ��

    OdpowiedzUsuń

Ten blog zawiera zbiór przepisów mojego autorstwa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie w części lub całości, bez pisemnej zgody autorki Jolanty Kiljanek - zabronione.

Przepisy podane tutaj mogą nieumyślnie zawierać domieszki glutenu, mleka lub ich pochodnych. Przy sporządzaniu potraw według moich przepisów, zawsze stosuj ostrożność, i unikaj substancji na które możesz być uczulony/uczulona. Autorka, Jola Kiljanek, bardzo stara się, podawać przepisy bez użycia glutenu, mleka czy ich podobnych, jednak nie gwarantuje ich braku. Nie ponosi odpowiedzialności za obecność glutenu, mleka czy ich pochodnych w przedstawianych pokarmach. Stosuj moje przepisy na własną odpowiedzialność.