Korzystając z okazji, że miałam mieć gości, postanowiłam go zrobić dzisiaj w nocy. Zależało mi na obiektywnej opinii bo walentynki tuż tuż..
Teraz mam pewność, że mojemu mężowi także będzie smakował. W końcu najlepszy prezent to poświęcony czas i wysiłek dla ukochanej osoby.
Och i ach, po prostu musicie go zrobić. Nie jest taki trudny, jak się wydaje!
SKłADNIKI
Biszkopt:- 4 białka
- 3 żółtka
- Łyżeczka soku z cytryny/limonki
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- Filiżanka espresso do nasączenia
Krem:
- 3 puszki prawdziwego bardzo zimnego mleczka kokosowego
- 6 pełnych łyżeczek cukru pudru
- Truskawki mrożone lub świeże
Trufle:
- Pół szklanki gęstego mleka kokosowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 150 g czekolady 70%kakao (u mnie lindt)
- 1,5 łyżki miodu
- Kakao do posypania
WYKONANIE:
- Nagrzać piekarnik do 170c.
- Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. W białkach nie może być śladu żółtek.
- Ubić białka na sztywną pianę. Na początku ubijania, gdy pojawi się już trochę piany dodać łyżeczkę soku z cytryny lub limonki. Piana szybciej się ubije! Gdy jest już sztywna dodawać po jednej łyżce cukru pudru i dalej ubijać ok. 2 min. Dodawać po jednym żółtku i po każdym dokładnie ubić. Ostrożnie przesiewać mąkę po jednej łyżce i delikatnie mieszać pianę (bardzo, bardzo wolno jakby podnosić ją spod dołu do góry). Nie miksować, ponieważ biszkopt opadnie.
- Piec 25 min w nagrzanym do 170st piekarniku. Wyjąć biszkopt i rzucić na blat energicznie z 30 cm wysokości.
- Jeśli biszkopt jest wysoki przekroić go na pół. Jeśli nie jest wysoki, musicie upiec drugi taki sam. Stopień wyrośnięcia zależy od sposobu mieszania piany z mąką.
- Biszkopt nasączyć 1/2 małej filiżanki kawy.
Wegańskie Trufle:
- Połamać czekoladę.
- Mleko podgrzać w garnku ale nie gotować. Wyłączyć gaz gdy mleko jest gorące.
- Dodać miód, pokruszoną czekoladę i olej kokosowy. Mieszać aż czekolada dokładnie się rozpuści. Odstawić. Gdy przestygnie, schłodzić w lodówce ok. 2 godz.
- Formować nierówne kulki wielkości orzechów włoskich. Posypać kakao. Schłodzić ponownie.
Krem:
- Mleczko kokosowe chłodzić w lodowce 24h. Wyjąć nożem bardzo twarde mleko kokosowe. Wodę zostawić na później np. do zupy, sosu.
- Ubijać mleko mikserem na wysokich obrotach ok 1 minutę, dodać cukier, zblendować krem, by nie było w nim grudek.
Tort:
Układamy warstwami.- Na nasączony kawą biszkopt wyłożyć szpatułka 1/3 kremu. Na kremie poukładać plasterki truskawek. Na truskawki wycisnąć z rękawa cukierniczego 1/3 kremu kokosowego.
- Położyć drugi biszkopt i nasączyć go resztą kawy. Posmarować resztą kremu. Na kremie poukładać schodzone trufle. Posypać przesianym kakao.
- Schodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Aby tort nie wciągnął innych zapachów z lodówki, można delikatnie przykryć go folią spożywczą.
Przepyszny tort! Smakuje inaczej niż zwykły tort. Bardzo lekki i można go jeść i jeść. Nawet najmłodsi ��
OdpowiedzUsuń